CRVENI KRST LAJKOVAC PONOSAN NA ZASLUŽENO JAVNO PRIZNANJE

Crveni krst Lajkovac, više nego zasluženo, našao se među dobitnicima nagrada i javnih priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima, koje je po prvi put predsednik opštine Andrija Živković uručio dobitnicima 16. septembra na Svečanoj akademiji  povodom Dana opštine. Lajkovački Crveni krst dobitnik je Plakete za izuzetne humanitarne akcije i poduhvate.

Naime, u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada, dodeljena je nagrada, odnosno javno priznanje opštine Lajkovac u vidu Plakete,  Crvenom krstu Lajkovac, kako je zvanično formulisano, za izuzetne rezultate i akcije kojima je pojedinac pomogao drugim pojedincima i izvanredne humanitarne akcije i poduhvate.

A uspešnih akcija i rezultata lajkovačkog Crvenog krsta bilo je na pretek, gotovo podjednakim intenzitetom tokom prethodnih godinu dana i prethodne tri decenije, zapravo od osnivanja.

Koliko god se o tome pričalo i pisalo, gotovo da je nemoguće do tančina preneti atmosferu kada recimo aktivisti Crvenog krsta otvore vrata staračkog ili samačkog domaćinstva, višedetnih porodica, osoba sa invaliditetom… Teško je izmeriti, da li im više znači tako neophodna pomoć u hrani, sredstvima za higijenu, ogrevu, ili nečija pažnja i lepa reč. Posebno dirljive bile su takve situacije u vreme pandemije. A boravak aktivista na terenu otvori uvek neku novu situaciju, neku novu potrebu, za koju usledi adekvatan odgovor.

 “Hvala svima koji su nam pomogli  da zaslužimo  ovo veliko priznanje, ponosni smo na dobijenu Plaketu Opštine Lajkovac”, rekla je Ružica Srećković, poverenik Crvenog krsta Lajkovac i podsetila na brojne aktivnosti koje su rezultirale javnim priznanjem, pa i one iz najtežih perioda:

“Iza nas stoji 30 godina rada u organizaciji Crvenog krsta, koja u Srbiji postoji 145 godina. Suočeni sa brojnim izazovima, počev od raspada Jugoslavije 1991. godine, prvih izbeglica iz Hrvatske, zatim 1992. godine izbeglice iz Bosne i Hercegovine, nastavak rada sa prognanim licima u akciji Oluja,  kao i raseljenim licima sa Kosova i Metohije… Tokom tog perioda Crveni krst je smeštao, mesečno pomagao sa hranom i higijenom  i bilo kojom vrstom pomoći  1353 lica sa regulisanim statusom  i 162 porodice raseljnih lica sa Kosova i Metohije koja su bila smeštena u opštini Lajkovac tokom tog perioda.

Usledile su i brojne druge vanredne okolnosti, poput zemljotresa i poplava.

Posle toga dolazi na red da se skući i Crveni krst. Kupili smo poslovni prostor površine 45 kvadrata, koji donekle zadovoljava naše potrebe .

Po završetku perioda sa izbeglicama, vraćamo se aktivnostima po kojima je Crveni krst prepoznatljiv. Zakonom o Crvenom krstu Srbije poverena su nam javna ovlašćenja od kojih su najvažnija dobrovoljno davalaštvo krvi ,delovanje u nesrećama, zdravstveno preventivni rad  i preventivna prva pomoć. U davalaštvu krvi dva puta smo dobili plaketu najhumanija sredina i već 10 godina dobijamo najviša priznanja.

Imamo dobru saradnju sa osnovnim i srednjom školom  u opštini,  gde se realizuje veliki broj akcija predviđenih Kalendarom Crvenog krsta Srbije .

Istakla bih posebno Podmladak Crevenog krsta OŠ “Mile Dubljević”,  gde se  učenici – volonteri Crvenog krsta , predvođeni nastavnicom Sonjom Milovanović, uključuju u sve akcije koje vodi Crveni krst Lajkovac. Posebeno bih istakla akcije Trka za srećnije detinjstvo, Jedan paketić mnogo ljubavi i obeležavanje značajnih datuma kao i realizacija svih akcija socijalnog karaktera.

Koristim ovu priliku  da se zahvalim  svim  volonterima, ustanovama i institucijama a posebno da istaknem dobrovoljne davaoce krvi sa kojima smo dobili mnogo priznanja  i onima koji su sa nama radili i  doprineli da zajedno uspešno radimo i ostvarujemo značajna priznanja. Hvala svima!”

Dobro organizovana i aktivna lokalna organizacija Crvenog krsta je od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu. Lajkovac ima tu sreću, da je ovdašnja jedna od najboljih u Srbiji. I to se potvrdilo u svim vanrednim i redovnim okolnostima. To su odlično znali svi, posebno oni kojima je pomoć bila neophodna, a sada je stiglo i zasluženo javno priznanje.  

Related posts

Leave a Comment