ALEKSANDAR ŠESTOVIĆ SA TOMASOM WAITZOM I NEBOJŠOM ZELENOVIĆEM U KRAGUJEVCU

Predsednik GG Inicijativa za Lajkovac Aleksandar Šestović bio je učesnik sastanka u Kragujevcu na kojem su između ostalih učestvovali Thomas Waitz, kopredsednik Evropske Zelene Partije i poslanik u Evropskom parlamentu i Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca i inicijator otvorene građanske političke platforme Akcija, čiji je jedan od koosnivača i Inicijativa za Lajkovac.

Pored predsednika Aleksandra Šestovića, iz Inicijative za Lajkovac učestvovali su i Nena Aleksandrić i Miloš Ivanović.

Glavne teme sastanka bili su problemi aerozagađenja, vodosnabdevanja, partijskog zapošljavanja…

Aleksandar Šestović je povodom učešća Inicijative za Lajkovac na sastanku u Kragujevcu rekao:

„Svi ovi problemi su u velikoj meri prisutni i u našoj opštini. Gospodin Waitz je razumeo naše probleme i podržao našu borbu, gde bismo uz zajedničku saradnju nastojali da  prevaziđemo navedene probleme.

Ono što smo zaključili za ovo kratko vreme, otkad aktivno učestvujemo u političkim dešavanjima u Lajkovcu je, da svi naši predlozi i sugestije nailaze na neargumentovano odbijanje od strane lokalnih vlasti. To se lako može uočiti na primeru kada je jedan od naša dva odbornika pokušao u Skupštini da argumentovano predstavi problem dece sa posebnim potrebama u Lajkovcu, gde je naišao na odbijanje i kritike lokalnih vlasti, da bi samo par meseci kasnije na pritisak ombudsmana prihvatili problem i obećali rešenje istog.

Ono što mi ovakvim umrežavanjem pokušavamo da postignemo jeste upravo dodatni pritisak koji bi dolazio sa viših instanci i koji ne bi mogao tako lako da se gura pod tepih. Realne probleme Lajkovca pokušavamo da rešimo na lokalnom nivou pomoću Inicijative, na nacionalnom preko Otvorene građanske platforme Akcije, a na evropskom preko saradnje sa Evropskom Zelenom Partijom.

Pored pomenutih tema, na sastanku se raspravljalo i o planovima koorporacije Rio Tinto i potenicijalnim otvaranjima rudnika litijuma. Naime, Rio Tinto je započeo ispitivanja zemljišta širom Srbije u potrazi za litijumom, a ono što zabrinjava jeste da su ispitivanja najavljena i u samoj opštini Lajkovac, za koja je i sam Biološki Fakultet Univerziteta u Beogradu dao negativno mišljenje. Pružili smo punu podršku ostalim opštinama koje se bore protiv ove ekološke pošasti, kao i aktivistima koji deluju na tim teritorijama u cilju održanja ekološkog balansa i zdravog okruženja za život.“

Related posts

Leave a Comment