BESPLATNI SOS POZIV ZA ŽENE KOLUBARSKOG OKRUGA IZLOŽENE NASILJU

Gradska uprava Valjevo i Udruženje građana “Alternativa plus” obaveštavaju građanke Kolubarskog okruga, da je omogućen besplatni SOS poziv za žene sa iskustvom nasilja na telefon: 0800 073 777, radnim danima od 16.00 do 19.00 časova.

Žene izložene nasilju, mogu se javiti na ovaj broj telefona i prijaviti nasilje. Cilj ove usluge je da se nasilje prepozna, kazni, ali da se pre svega zaustavi.

SOS telefon neće pokrivati samo grad Valjevo, već i ceo Kolubarski okrug.

Grad Valjevo je za ovu uslugu izdvojio 1.550.000 dinara, a obavljaće je Udruženje “Alternativa plus”. Takođe, grad je obezbedio prostorije gde se ova usluga obavlja, a finansirao je i sertifikovanu obuku. Sve osobe koje rade na ovoj usluzi su stručno osposobljene.

Konsultantkinje koje su završile obuku koju je sprovela Mreža SOS telefona Vojvodine, dobile su sertifikate da mogu da pružaju usluge SOS telefona putem konsultativnog telefonskog razgovora. Ovo je jedan dobar primer prakse funkcionisanja lokalne samouprave i civilnog sektora.

Psihoteraput Vesna Marković i osnivač Udruženja Alternativa plus ističe važnost osnaživanja žrtava da govore o nasilju, kao i o samoj bezbednosti usluge SOS telefona. Osim podrške koju mogu dobiti putem poziva SOS telefona, žrtve nasilja se mogu odlučiti za pomoć saradnika u socijalnoj zaštiti, pravnu pomoć, ili psihosocijalnog savetnika.

“Cilj usluge je da žene koje preživaljavaju nasilje bilo koje vrste prepoznaju to kao nasilje. Niko neće umesto njih preuzimati njihovu odgovornost i donositi odluke umesto njih. Zato je ovo u velikoj tajnosti. Mi smo za ovaj besplatni telefon koji smo dobili od Telekoma, isključili svaku mogućnost da bilo ko može da ima informaciju o tome ko je i kada zvao. Te žene ne moraju čak ni da se predstave. Važno je da im je ova usluga dostupna i da mogu da razgovaraju. Žene koje trpe nasilje se često osećaju jako usamljeno i poniženo. Bez obzira što se ovoj temi u poslednje vreme malo više govori, ovo je, da se ne varamo, još uvek tabu tema. Nasilja ima svuda, i uporodici i van nje, kao i u različitim institucijama i nekad je jako teško o tome govoriti”, kazala je Vesna Marković.

SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja kao usluga predviđen je Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost grada Valjeva za period od 2019. do 2021. godine sa ciljem izgradnje novih i jačanja postojećih institucionalnih kapaciteta podrške žrtvama porodičnog nasilja. Lokalni akcioni plan od 2022. do 2026. godine, pored SOS telefona, predviđa i uslugu Sigurne kuće.

Related posts

Leave a Comment