LAJKOVAC MEĐU 14 LOKALNIH SAMOUPRAVA U PRVOJ FAZI PROJEKTA “ČISTA SRBIJA”

Predstavnici 14 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i opština Lajkovac, potpisali su danas u Palati Srbija u Beogradu anekse za početak projekta “Čista Srbija”, kojima na 16 lokacija počinje realizacija projekta „Čista Srbija“.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je danas nakon potpisivanja ugovora u Beogradu izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što je opština Lajkovac obuhvaćena prvom fazom projekta, naglasivši da je Lajkovac imao spremne za ovu sredinu izuzetno važne projekte, što je sigurno bilo od značaja  da zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije, upravo i Lajkovac bude uvršten u prvu grupu, među 14 lokalnih samouprava u Srbiji za početak njegove realizacije.  

“Vrednost radova za Opstinu Lajkovc je dve milijarde dinara ili 15,4 milona evra. To je veoma dragoceno po pitanju izgradnje komunalno – kanalizacione infrastrukture na čitavoj teritoriji opštine Lajkovac. Radiće se  30 km kanalizacione mreže za Jabućje ,Bogovađu i Rubribezu, plus postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogovađi i potpuna rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu,” precizirao je predsednik Živković.

Realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija” zvanično je započela danas potpisivanjem relevantnih aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CBRC i predstavnika 14 lokalnih samouprava.

Ministastar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će se u okviru ove prve faze projekta “Čista Srbija” izgraditi 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i blizu 700 km potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova.

“Plan Vlade Srbije je da je da u narednih 5 godina izgradimo komunalnu infrastrukturu u preko 80 odsto lokalnih samouprava. Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i time našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije. Posle ovog projekta ova zemlja neće biti ista. Za mene lično ovo je najvažnija investicija, jer od ovoga zavisi budućnost naše dece i uveren sam da ćemo uspeti da je sprovedemo u svim gradovima i opštinama”, rekao je ministar Momirović.

Lokacije gde će se projektovati i početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture su: Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Kragujevac i Novi Sad.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji „Čista Srbija” za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji. Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Related posts

Leave a Comment