ODRŽANA 22. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Dnevni red 22. sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac sadržao je sedam tačaka, koje su se dobrim delom odnosile na verifikaciju ranije donetih odluka, poput  Programa sa Troškovnikom za manifestaciju ”Dani Lajkovca 2021” – Gradska slava “Ognjena Marija”, Odluku o obrazovanju Radnog tima za izradu programskog budžeta za 2021.godinu i Zaključaka vezanih za interventno vodosnabdevanje.

Stabilna epidemiološka situacija omogućila je da se svi planirani programi manifestacije “Dani Lajkovca” uspešno realizuju, a programi su i planirani u nešto manjem obimu i shodno okolnostima sa pandemijom vrlo obazrivo, naglasio je predsednik opštine Andrija Živković i rezimirajući ovogodišnje “Dane Lajkovca dodao:

“Budžet manifestacije “Dani Lajkovca”, kojim su obuhvaćene kompletno svi programi, je nešto skromniji, prilagođen uslovima pandemije i iznosi nepuna tri miliona dinara ( preciznije 2 980 000,00 dinara). Očigledno je da su ljudi željni događaja, posebno dešavanja na otvorenom, tako da je bila maksimalna posećenost svih programa, na svim lokacijama. Maksimalno uspešno su realizovani i gotovo podjednako posećeni programi na platou Gradske kuće, na reci Kolubari, a i programi realizovani u zatvorenom prostoru – u Kulturnom centru, Gradskoj kući, biblioteci… Nadam se da su građani zadovoljni izborom programa i da ćemo dogodine rasterećeni od pandemije Covid 19 planirati program već tradicionalne manifestacije.”

Veće je razmotrilo i usvojilo  Upustvo za pripremu Odluke o budžetu Opštine Lajkovac za 2022.godinu sa projekcijama i za dve naredne godine (2023. i 2024. godinu), a po svemu sudeći, budžet opštine Lajkovac neće se nešto drastično menjati u odnosu na ovogodišnji, potvrdio je i predsednik Živković u izjavi za medije:

“Rashodna i prihodna strana neće se nešto bitnije menjati u odnosu na ovu godinu. Što se tiče prihoda, biće određenih uvećanja, pre svega od poreza na zarade i od prihoda od kazni za prekršaje u saobraćaju, ali to neće bitnije uticati na prihode u narednoj godini.

Svi direktni i indirektni korisnici budžeta imaju rok do 1.septembra da dostave svoje finansijske zahteve za narednu godinu, u kojoj se budžet neće nešto drastično menjati u odnosu na ovu godinu.”

Veće je danas dalo pozitivan odgovor na zahtev firme ,,China Shandong International Economic &Technical – Ogranak Beograd za izdavanje Rešenja za tehničko regulisanje saobraćaja na opštinskom putu kod vodovoda u Nepričavi, o čemu svakako blagovremeno mora biti upoznata i Policijska stanica Lajkovac.

Predsednik Živković je po završetku sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac, sa posebnim zadovoljstvom najavio da je će u 11 časova u Beogradu biti ozvaničen početak realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija” potpisivanjem relevantnih aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineskih investitora CBRC i predstavnika prvih lokalnih samouprava, među kojima je i opština Lajkovac, koja je imala spremne projekte.

“Današnje potpisivanje ugovora u Palati Srbija sa Ministarstvom građevinarstva i infrastrukture  vezanog za realizaciju  prve faze projekta ,,Čista Srbija,, koji Vlada Republike Srbije sprovodi na osnovu Sporazuma sa Republikom Kinom, smatram veoma dragocenim po pitanju izgradnje komunalno – kanalizacione infrastrukture na čitavoj teritoriji opštine Lajkovac. Već u septembru mesecu počinju radovi na izgradnji primarne kanalizacione mreže za naseljeno mesto Jabučje u dužini od 25 km, zatim će uslediti radovi na nedostajućoj kanalizacionoj mreži u naselju Rubribreza, izgradnja mini kompaktnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i fekalne mreže za naseljeno mesto Bogovađa kao i rekonstrukcija pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu, odnosno u Ćelijama. U nastupajućem vremenskom periodu, tačnije u narednih godinu – dve dana,  Lajkovac dobija od Vlade Republike Srbije značajna sredstva za rešavanje ovih značajnih problema, tako da će pojedina sela i sam Lajkovac biti kompletno pokriveni kanalizacionom mrežom.”

Uz napomenu, da su  nakon duže vremenske pauze, na području opštine Lajkovac registrovana dva nova slućaja zaražavanja korona virusom, predsednik Živković je konstatovao da je evidentna mala stopa vakcinacije na ovom području i uputio je apel svim sugrađanima da se vakcinišu, posebno mladima koji su se do sada u malom broju odlučili za vakcinaciju, jer je to najsigurniji vid zaštite, izrazivši nadu da ćemo na taj način izbeći drastično povečanje broja obolelih, posebno veći broj težih oblika obolevanja.

Related posts

Leave a Comment