ISKUSTVA SA UČENICIMA MIGRANTIMA U SUSRET NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

Nedavno je u Centru za azil u Bogovađi održan Koordinacioni sastanak predstavnika svih institucija koje imaju dodirnih tačaka sa migrantima: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, OŠ “Mile Dubljević”, Ministarstvo zdravlja i Dom zdravlja Lajkovac, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Crveni krst, graničnu policiju, Komeserijat za izbeglice, Centar za socijalni rad, UNHCR, nevladine organizacije i predstavnica EU u Srbiji. Po svemu sudeći, na jesen se očekuje povećan priliv migranata.

Tim povodom, a i rezimirajući dosadašnja iskustva sa učenicima migrantima, direktorka OŠ “Mile Dubljević” kaže:

“Koliko sam razumela očekuje se priliv migranata na jesen, pa smo se okupili da iznesemo svoja viđenja i izazove. U Bogovađi su sada smešteni maloletnici bez roditeljskog staranja. Za staratelja im je dodeljen Centar za socijalni rad. Njih 7 je trenutno upisano u osnovnu školu u IO u Bogovađi. Za razliku od prethodnih tražioca azila i naših učenika, ovo je potpuno drugačija priča. Dok su u Centru za azil bile smeštene porodice iz Sirije,Iraka,Irana… njihova deca su pohađala nastavu i nije bilo nikakvih problema. Imali smo odličnu saradnju, zajedno organizovali radionice, izlete, priredbe i sve ostalo. Sadašnji učenici nisu pohađali nastavu ni u svojoj državi, Avganistanu. Tačnije, ne znaju da drže ni olovku, a nisu ni zainteresovani za to. Njihov cilj je odlazak dalje. Nastavu su pohađali onlajn i tako što su radnici Centra za socijalni rad preuzimali štampani materijal koji su pripremili moji nastavnici. Neposrednog kontakta nismo imali, osim kada je vršena procena njihovih prethodnih znanja . Šta će biti od septembra ne znam, sve zavisi i od epidemiološke situacije. Ono što se meni na sastanku nije dopalo jeste insistiranje određenog broja prisutnih predstavnika EU da radimo na ubeđivanju te dece da traže azil u Srbiji. Njima je ovde lepo, mnogo lepše nego u zemljama EU kroz koje prolaze, a koje se tako “brinu ” o njima i upoznati su sa tim da mogu tražiti azil, ali i jako dobro znaju kuda su krenuli. Da me neko ne shvati pogrešno, nemam problem sa ksenofobijom i stava sam da svima treba pomoći u nevolji i to smo uvek radili. Nastavnici osnovne škole će dati svoj maksimum da ta deca steknu bar neka funkcionalna znanja i otvoreni smo za saradnju sa svima. Imamo veliku pomoć i podršku i od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Školske uprave Valjevo. A EU, kad je već toliko zabrinuta neka otvori svoja vrata i pruži tim ljudima bar ovoliko koliko im mi pružamo. Posle incidenta koji se desio u  kampu i s obzirom na sastav štićenika ne možemo očekivati da neko ovde baš jedva čeka jesen i taj priliv koji se očekuje. Sve drugačije rečeno bilo bi licemerno.”

Načelno, ono što je dosadašnje iskustvo sa boravkom migranata u lokalnoj sredini pokazalo jeste činjenica, da je konstruktivno i jako važno sve okolnosti blagovremeno definisati i precizno urediti, kako bi se izbegle kasnije neprijatne incidentne situacije.

Related posts

Leave a Comment