MARKOVA PRVA INTERNACIONALNA UTAKMICA I TO BRAZIL – EMIRATI

Marko Ivković (1988) iz Lajkovca, superligaški sudija sa liste prve grupe, bio je glavni sudija na svojoj prvoj internacionalnoj utakmici. Utakmica je odigrana u Novom Sadu, a sastale su se reprezentacije Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Brazilci su naime bili na pripremama u Novom Sadu, dok su reprezentativci Emirata pripreme obavljali u Staroj Pazovi.

U pitanju je pripremna fudbalska utakmica za Letnje olimpijske igre u Tokiju. Olimpijska reprezentacija Brazila je zapravo u Novom Sadu odigrala generalku pred polazak na Igre u Tokiju, gde brani zlato osvojeno u Riju pre pet godina.

Marko Ivković je dobio poverenje od Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije da bude glavni sudija na toj utakmici. Bila je ovo Markova prva internacionalna utakmica na ovom nivou i svakako pokazatelj kako se kotira u Sudijskoj organizaciji, jer dobiti tako nešto je čast. Po svemu sudeći, Marko je ukazano poverenje i čast uspešno opravdao.

Brazilci su u Novom Sadu sa 5:2 deklasirali mladu selekciju Ujedinjenih Arapskih Emirata i  dakle bili ubedljivi u generalci na Karađorđu, a zanimljivo je da na taj teren  nikada skuplji tim nije kročio nego te večeri. Startna postava Brazilaca na toj utakmici, prema proceni Transfermarkta, vredi 183.500.000 evra, a igrači koji su ušli sa klupe još 65.500.000 evra. To je samo procena Transfermarkta, a realna vrednost im je i veća, pogotovo igračima poput KlaudinjaMeninaMateusa Enrikea

Kao kapiten je ekipu predvodio legendarni Dani Alves koji je odigrao ceo meč i bio u svom kalsičnom raspoloženju, pa je bio i jedini brazilski fudbaler koji je zaradio žuti karton.

Ekipa je već otputovala u Tokio gde, će joj se po dolasku priključiti i Zenitov ofanzivac Malkom.

Brazil se na Olimpijskim igrama nalazi u grupi sa Nemačkom, Obalom Slonovače i Saudijskom Arabijom, a odbranu trona počinje utakmicom protiv Nemaca 22. jula u Jokohami.

A fudbalskom sudiji Marku Ivkoviću iz Lajkovca će ova utakmica ostati upamćena upravo po prvom internacionalnom suđenju, na kome je bio glavni sudija.

Kada je kao dečak, koji je uvek bio aktivan u sportu, Marko Ivković govorio da mu je san da sudi prvenstvene fudbalske utakmice tipa Zvezda – Partizan, delovalo je kao simpatičan optimistični I očekivani dečački san. Marko ne samo da je svoj san dosanjao, već je postigao i mnogo više.

Related posts

Leave a Comment