VEĆE O SETU AKTUELNIH TEMA

Centralna tačka ne tako obimnog dnevnog reda sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac, 21. po redu u ovom sazivu, bila je i ovoga puta Ambulanta u Jabučju, kojoj je urgentno neophodno renoviranje. Lepa vest je da lokalna samouprava nastavlja sa praksom Programa pripravnika, kao i to da Lajkovčane očekuje serija vrlo reprezentativnih događaja u okviru programa manifestacije Dani Lajkovca i obeležavanja gradske slave Ognjene Marije. Zanimljivo je da je oko 30 klubova sa područja opštine Lajkovac ima nerealan zahtev za oko 50 miliona dinara sredstava lokalnog budžeta za sport u narednoj godini.

Pred većem se konačno našlo ranije traženo Izjašnjenja organa upravljanja Doma zdravlja Lajkovac o razlozima nedostavljanja potrebnih izmena i dopuna Programa unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva opštine Lajkovac za ovu godinu u delu koji se odnosu na sanaciju ambulante u Jabučju, a koja se finansira iz budžeta opštine Lajkovac.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je u izjavi za medije rekao:

“Zdravstvena zaštita na području opštine Lajkovac je na veoma niskom nivou. Opština  nema dobru komunikaciju sa rukovodstvom Doma zdravlja u Lajkovcu. Ja mogu samo da se složim sa onim što su rekli dr Jovanka i gospodin Bugarčić, da je to jedna neodgovornost i nemarnost prema građanima opštine Lajkovac. Mi smo danas doneli jedan Zaključak, da ćemo Domu zdravlja uputiti Zahtev da prvim narednim rebalanskom budžeta koji će biti u septembru opredele novac za renoviranje ambulante u Jabučju. Ono što me  plaši je, da rukovodstvo Doma zdravlja neće imati sluha i neće taj naš Zahtev uslišiti, Borićemo se na sve načine da Ambulantu u Jabučju osposobimo, pa će se opština boriti na druge načine da se sporna ambulanta osposobi, jer nju koriste meštani Jabučja koji najviše trpe u ovoj situaciji. Ambulanta u Jabučju ne radi. Plašimo se i novog talasa Kovida od jeseni, a u toj situaciji će sigurno biti neophodna.Tako da je sasvim sigurno septembar mesec, da se uradi i renovira Ambulanta u Jabučju.Možda bude i nekih drugih promena u Domu zdravlja u Lajkovcu do septembra, tako da i ta komunikacija sa Domom zdravlja postane bolja, na zadovoljstvo građana opštine Lajkovac, koji najviše trpe na planu zdravstvene zaštite na našoj teritoriji.”

Po svemu sudeći, opštinsko rukovodstvo je odlučno da se pomoću svh raspoloživih mehanizama na svaki način reši problem seoske Ambulante u Jabučju.

Pored ove već odavno neprijatne i za sve podjednako teške teme vezane za Ambulantu u Jabučju, koja krajnje neprimereno i bespotrebno čeka na renoviranje skoro godinu dana i pri tom ne radi, sednicu veća obeležila je jedna lep vest vezana za nastavak realizacije Programa pripravnika, najavio je predsednik Živković:

“Ono što raduje, jedna lep vest je da nastavljamo praksu Programa pripravnika za opštinu Lajkovac, koji će biti raspisan u narednim danima, a 5 pripravnika počeće sa radom 1. septembra u lokalnoj samoupravi u Lajkovcu. To su 3 lica koja će imati visoko i 2 lica više obrazovanje i to je praksa koja je ustaljena poslednjih desetak godina u Lajkovcu. Ono što je iskustvo u realizaciji Programa pripravnika pokazalo, veći broj njih, koji pokaže volju za znanje i rad, uglavnom ostane u opštini ili u ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava I to je jedna lepa praksa koja se nastavlja.

U susret već tradicionalnoj lokalnoj letnjoj manifestaciji Dani Lajkovca i obeležavanju gradske slave Ognjene Marije, oformljen je Organizacioni odbor na čelu sa Milom Mitrović Lončar, direktorkom PU “Leptirić”. Organizacioni odbor je ostao u istom sastavu kao prošle godine, sa neznatnom izmenom jednog člana, zbog promene starešine crkve lajkovačke.

Predsednik Živković je izrazio nadu da neće biti pogoršanja epidemiološke situacije i  novih mera i da će se planirane manifestacije nesmetano održati kao i ranije.

Planirana su  dva koncerta, 30. i 28. jula, pozorišne predstave,  Dečiji dan i brojna druga dešavanja, možda u nekom manjem obimu od dosadašnjeg, ali će program Dana Lajkovca  biti realizovani. Pojedini programi su već realizovani, poput manifestacija Turističke organizacije vezanih za dešavanja na reci Kolubari.

Jedna od tema bila je i raspodela sredstava budžeta za sport u idućoj godini.

“Takođe, imali smo Izveštaj Stručne komisije za odobravanje programa u oblasti sporta. Svi klubovi na području opštine Lajkovac, njih oko 30, imaju zahteve za oko 50 miliona dinara sredstava, što sigurno nije realno da se odvoji toliki novac za razna sportska udruženja i klubove.Videćemo da taj novac koji za sport bude odvojen bude dovoljan za funkcionisanje svih klubova na teritoriji opštine Lajkovac. Sigurno je da ih imamo puno i da su svi oni oslonjeni na opštinu i da svi mahom žive od opštine.To u narednom period moramo drastično promeniti,” rekao je predsednik Živković.

Related posts

Leave a Comment