DANI VODENICE NA KOLUBARI I TOPLICI; ISTOK – ZAPAD LAJKOVAČKOM PRUGOM

Već tradicionalno, Lajkovac je prepoznatljiv upravo po letnjim manifestacijama u organizaciji Turističke organizacije opštine Lajkovac, koje se realizuju na reci Kolubari. Izmeštanje izložbi i drugih kulturno – umetničkih sadržaja, iz galerijskih i drugih uobičajenih zatvorenih prostora na reku, pokazalo se kao pun pogodak. Događaji kraj Kolubare, posebno u ambijentu čuvene Jolica vodenice, uspešno okupljaju veliki broj učesnika, koji rado učestvuju na manifestacijama ovog tipa, kao i brojnu publiku.

“Dani Vodenica na Kolubari i Toplici” otvoreni su 15. jula, kod Jolića vodenice u Lajkovcu, prvom samostalnom izložbom lajkovačke slikarke Biljane Gavrilović i predstavljanjem vodenica i svih turističkih potencijala Lajkovca.

Manifestacija je otvorena uz prigodan prateći muzički program: višestruka prvakinja Srbije u sviranju frule Biljana Paunović (rođena Milićević) i mladi harmonikaš Dimitrije Jovanović.

Već sutradan, uprkos brojnim obavezama, u susret novim dešavanjima na Kolubari realizovanim istog dana, direktor Turističke organizacije opštine Lajkovac Milutin Ranković je manifestaciju i program nazvan simbolično “Istok zapad lajkovačkom prugom” predstavio u emisiji “Prelo u našem sokaku” nacionalne Televizije  Happy.

 

Dakle, 16. jula u  večernjim satima realizovan je Kulturno umetnički program “Istog zapad Lajkovačkom  prugom” i nova izložba etno motiva  regionalnog tipa. “Dani vodenica” biće zatvoreni pesničkim susretom, na kraju kojih će pesnici niz kolubarske talase poslati poruke u boci.

Učesnici llikovne izložbe  etno motiva, osim Lajkovčana Snežane Jovanović, Biljane Gavrilović i  Dragana Radovanovića, između ostalih, izlagali su Jasmina Ivanković – kukičanje, inače direktorka biblioteke iz Lazarevca, Milisav Stojanović, vajar iz Kolubarskog Leskovca, Anastasija Morgačeva iz Moskve i brojni drugi umetnici.

Uveče su, i pored nestabilnog  vremena, nastupili violinista Nemanja Radivojeić – vicešampion Carevčevih  dana i harmonikaš Miloš Milosavljević.

Kulminacija događaja bila je u trenutku kada su metnici – učesnici manifestacije, u vodenici, zajedno  sa vodeničarom zaigrali Kolubarski vez.

Nakon serijala tropskih dana, ni naglo zahlađenje i kratkotrajno nevreme nisu bitno uticali na realizaciju brižljivo planiranog programa.

Inače, ova manifestacija je autorska priredba Turističke organizacije opštine Lajkovac i a predhodnih godina privukla je pažnju stranih diplomata, akademskih umetnika među kojima je bilo i nosioca zlstne medalje Ruske akademije umetnosti, najviših predstavnika odbora za kulturu Saveza Srba Francuske i Rumunije. Iz sveta književnosti, učestvovali su i sada pokojni Petar Pajić, Roko Andrić, Radovan Kalabić, kao i istoričar umetnosti Milutin Dedić, strani i domaći doajeni novinarstva poput Miroslava Zupanca i Elene Natikine.. Bilo je tu i šahovskih internacionalnih majstora, kao Rašo Govedarica, ali i estradnih umetnika od Braće Bajić do Mikija Jevremovića.

Ovo je samo deo tradicionalnih julskih programa Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Iz Turističke organizacije upućuju zainteresovane, da sajt Turističke organizacije opštine Lajkovac, koji je u rekonstrukciji, posetioci u ubuduće prate na adresi turizamlajkovac.rs.

Related posts

Leave a Comment