ŽETVA U PUNOM JEKU, PRINOSI IZNAD OČEKIVANIH

Žetva pšenice u Kolubarskom okrugu ovih dana je u punom jeku. U jesen 2020. godine  pšenica je zasejana na površini od oko 13 000 hektara. Poslednjih godina prisutan je trend povećanja površina pod ovom žitaricom, kako na području Kolubarskog okruga, tako i na teritoriji cele Republike Srbije. Razlozi za to su stvaranje i uvođenje u proizvodnju novih visokorodnih sorti pšenice, koje svojim prinosima ne zaostaju mnogo za prinosima kukuruza. Takođe, proizvodnja pšenice u Kolubarskom okrugu nije vise na nivou ekstenzivne i veliki procenat poljoprivrednih proizvođača primenjuje intenzivnu agrotehniku, pravilno đubrenje i pravovremenu zaštitu od bolesti i štetočina kako bi ostvarili maksimalne prinose po jedinici površine i kvalitet zrna.

Žetva je u punom jeku, a prinosi su iznad očekivanih, kaže za lajkovacnadlanu.rs Svetlana Jerinić, stručnjak za ratarstvo područne Savetodavne I stručne službe Valjevo:

“U Kolubarskom okrugu do sada je pšenica požnjevena sa 50% zasejanih površina i to najvećim delom u ravničarskim predelima Opština Lajkovac, Ub i Grad Valjevo, a narednih dana, ukoliko se nastavi period visokih temperature, očekuje se i početak žetve u brdsko—planinskim područjima.

Prema dosadašnjim podacima sa terena kojima raspolaže Poljoprivredna savetodavna i stručna služba “Valjevo” prinosi su šarenoliki, ali iznad očekivanih i kreću se od 5,5 do 6,0 t/ha. Proizvođači koji su primenili punu agrotehniku na svojim parcelama ostvarili su prinose preko 6,5 t/ha, a ima i onih koji se mogu pohvaliti sa prinosima od 7,5 do 8,0 t/ha.

Ovakvi prinosi su iznad višegodišnjih proseka za Kolubarski okrug i izvan svih očekivanja, jer su brojni problemi pratili proizvodnju pšenice roda 2021., i to dug period bez padavina u vreme klijanja i nicanja, zimski mrazevi koji su izazvali jača oštećenja, kišni period i pojava bolesti, otežana zaštita… Takođe, ono što je najviše dovelo do smanjenja prinosa je period sa temperaturama iznad 35º C u vreme zrenja zrna. I pored svih navedenih problema proizvođači  mogu biti zadovoljni, a naročito zbog toga što trenutni vremenski uslovi ne odgovaraju gajenju kukruuza i ukoliko se nastavi period visokih temperatura bez padavina, prinos kukruuza biće doveden u pitanje.

Ono što je takođe dobro, što ovako dobre prinose prati i dobar kvalitet zrna. Hektolitarska masa se kreće od 76 do 82 kg. Sadržaj vlage u zrnu je ispod 14 %, tako da ne posoji poterba za dodatnim sušenjem zrna.

Najveći broj poljoprivrednih proizvođača u Kolubarskom okrugu pšenicu i druga strna žita (ječam tritikale i ovas) koja proizvede na gazdinstvu koristi za ishranu stoke, ali ima i onih koji svoje viškove ili celokupnu proizvedenu količinu prodaju. Trenutna cena za 1 kg pšenice u Kolubarskom okrugu kreće se d 20,8 do 22 din./kg bez PDV.

Savetuje se poljoprivrednicima da se proizvodnja pšenice ne završava žetvom, nego da se domaćinski i savesno odnose prema upravljanju žetvenim ostacima nakon žetve. Naime, apeluje se da se ne vrši spaljivanje žetvenih ostataka, nego njihovo zaoravanje u cilju očuvanja zemljišta kao sporo obnovljivog resursa.

Preporuka je i da se nakon žetve vrši suzbijanje korova koji se inače teško suzbijaju u redovnoj proizvodnji (divlji ovas, ljulj, sirak) i to kada korvi dostignu visinu 15 cm primeni neki od totalnih herbicida.”

Related posts

Leave a Comment