„STARI LAJKOVAC – neispričane priće“ IZ PERA TOME PETROVIĆA

Izašla je iz štampe nova knjiga Tome Petrovića „STARI LAJKOVAC – neispričane priče“. Knjiga ima 276 strana, sadrži 116 kratkih priča i oko 170 fotografija starog Lajkovca.

Knjiga predstavlja hroniku Lajkovca, uglavnom u periodu od polovine prošlog veka pa do početka ovog milenijuma. Naravno, događaji se prepliću pa je pojedinim pričama obuhvaćen i period sa početka prošlog veka pa do danas, u manjem delu.

Autor knjige nije imao nameru da iza sebe ostavi neko značajnije književno delo, već da podatke do kojih je došao na razne načine, uglavnom iz ličnog iskustva odrastanjem u Lajkovcu, zatim sa raznih internet portala, WEB strana i najviše kroz razgovore sa starim Lajkovčanima kojih, nažalost, ima sve manje za ovu temu. Želja mu je da to svoje iskustveno znanje i lepe uspomene na stari Lajkovac iz mladosti ostavi, najpre svojoj deci i unucima, a onda i čitaocima koji će za ovo imati interesovanja. Namera mu je da mlađim čitaocima dočara život u Lajkovcu u drugoj polovini prošlog veka, uglavnom kroz priče od kojih većinu nisu mogli da pročitaju na internetu ni u par knjiga koje su napisane, uglavnom u ranijem periodu, sa akcentom na železnicu.

Istorija se ne izmišlja, ona se pamti, prepričava, zapisuje i čuva od zaborava. Starije podatke, pa i istorijske, proveravao je bar preko dva izvora. Tek tada je podatke unosio u knjigu. Sasvim je sigurno da će se u mnoštvu tih podataka pojaviti i neka greška. Uneo je podatke o svemu što je na neki način obeležilo Lajkovac, pojedine porodice i pojedince kao i razne događaje. Ali ima još dosta toga neispričanog, što će možda jednog dana biti ispravljeno i dopunjeno u nekom, eventualnom, novom izdanju, saznajemo od autora.

Knjiga je urađena na veoma kvalitetnom 120 gr. papiru u tvrdom povezu i vema lepo dizajnirana.

Knjiga se može nabaviti kod autora, zatim u knjižari „Gora“ (kod Vesne u parkiću), poručiti preko e-mail adrese: petrovictoma@yahoo.com, ili preko Vibera i WhatsApp-a  0641439199 .

Ovo je treća objavljena knjiga Tomislava Petrovića,  prva je bila stručna, zapravo udžbenik radio – amatera, a druga pod naslovom „JABUČJE o svemu pomalo“, objavljena je oko Nove godine i naišla je na sjajan prijem čitalaca.

O AUTORU:

Tomislav D. Petrovič rođen je 9. maja 1949. godine u Lajkovcu, od oca Dragoja i majke Jane.

Pre odsluženja vojnog roka radio je u “Elmontu”, a potom sve vreme do penzionisanja u SDB MUP -a Republike Srbije.

Kao inženjer telekomunikacija i poznati radio – amater sa dosta međunarodnih trofeja napisao je stručnu knjigu koja je svrstana u biblioteku: Udžbenici Saveza radio – amatera Srbije.

Toma Petrović ima suprugu Slavicu (devojačko Milinović), otac je dvoje dece Olje i Aleksandra i deda dvoje unučadi Jane i Alekse.

Živi i stvara u Lajkovcu.

Related posts

Leave a Comment