OPŠTINA LAJKOVAC NIJE ODUSTALA OD KONKURSA ZA SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST

Opština Lajkovac nije se našla na spisku 67 opština i gradova u kojima će građani ove godine dobijati subvencije za energetsku efikasnost.

Povodom toga što opština Lajkovac nije prošla na nedavno realizovanom prvom konkursu Ministarstva rudarstva i energetike za poboljšanja energetske efikasnosti, odnosno Konkursu za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, predsednik opštine Andrija Živković je rekao:

“Od ove godine država i građanima subvencioniše zamenu zastarele stolarije i prelazak na grejanje čistijim energentima, a taj proces će trajati nekoliko godina. Opština Lajkovac na žalost nije prošla na ovom prvom konkursu, a ono što je bitno, konkurs će biti i sledeće godine, a budžet u ovu svrhu će biti veči i  resornog ministarstva i naš lokalni. Opština Lajkovac će opredeliti veći iznos sredstava , nego što je planirala za ovu godinu i nadamo se da će nam ta sredstva na sledećem konkursu biti odobrena. Svi zainteresovani neka prate informacije vezane za naredni konkurs. Mi svakako nismo odustali od tog čitavog projekta. Na žalost, ove godine nismo prošli, a u Kolubarskom okrugu sredstva je dobio jedino grad Valjevo, dok ostale opštine ili nisu prošle, ili nisu konkurisale. Opština Lajkovac će svakako konkurisati na narednom konkursu, za koji smo uvereni da će biti i više sredstava opredeljeno, a i da će uslovi biti još povoljniji.”

Subvencionisanje mera za povećanje energetske efikasnosti ove godine sprovedeno je kao pilot-projekat, što znači da će samo manji broj građana u jednoj trećini lokalnih samouprava u Srbiji moći da zameni prozore i vrata, ugradi izolaciju ili instalira čistije sisteme za grejanje u okviru ove podrške države, ali, kako je najavljeno sledeće godine bi za ove namene trebalo da bude izdovojeno mnogo više novca, čak 100 miliona evra.

Related posts

Leave a Comment