ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE

Dnevni red 20.  po redu sednice Opštinskog veća opštine Lajkovac u ovom sazivu, nakon nedavnog zasedanja lokalnog parlamenta, nije bio previše obiman i sadržao je devet tačaka, od kojih se najveći broj odnosio na verifikaciju ranije donetih odluka na telefonskim sednicama.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je u izjavi za medije neposredno nakon sednice kao najbitniju izdvojio Program korišćenja novčanih sredstava od kazni za prekršaje i privrednih prestupa na teritoriji opštine Lajkovac, za koji su sredstva uvećana za tri miliona dinara, pa je i pomenuti prvobitni program pretrpeo izmene:

“Taj iznos od deset miliona dinara, uvećava se na trinaest, a razlog tome jeste što svi prekršaji koji se dese na teritoriji opštine Lajkovac na Auto – putu Miloš Veliki, kada se naplate kazne 30% dobija opština Lajkovac.  Od tih sredstava,  milion i dvesta hiljada dinara uloženo je na vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju. Milion smo uložili u puteve, šesto hiljada dinara smo uložili u projektno tehihničko regulisanje saobraćaja na prelasku državnih puteva kroz teritoriju naše opštine.”

Sve to je urađeno u prvoj polovini godine, pre svega u zoni osnovne škole u Ćelijama, kao i raskrsnica u Slovcu za koju je opština Lajkovac uradila dokumentaciju, a Putevi Srbije finansiraju. Takođe, u planu je izrada dokumentacije za zone škola u Bajevcu, Lajkovcu i Jabučju.

Veća se saglasilo da se od Doma zdravlja Lajkovač traži da se izjasni, zabog čega prvim rebalansom budžeta nije opredelio neophodna sredstva za rekonstrukciju seoske ambulante u Jabučju koja već duži period ne radi iako je novac za te potrebe opredeljen.

S obzirom da je pozitivno rešen jedan zahtev za zauzeće javne površine uz nadoknadu, i Lajkovac će ubuduće, poput većine susednih opština, svake poslednje nedelje u mesecu imati prodaju poljoprivredne mehanizacije, koja će se obavljati na prostoru “Agrobiznis centra”.

I ovoga puta veće je razmatralo par zahteva socijalno ugroženih građana, odnosno Žalbi na Rešenje Centra za socijalni. Tim povodom predsednik Živković je rekao:

“Česti su zahtevi građana ovim povodom. Saradnja sa Centrom za socijalni rad je dobra i oni koliko god mogu u zakonskim okvirima izlaze u susret zahtevima građana. Ono što se da primetiti je, da pojedini ljudi često imaju zahteve za socijalnu pomoć. Da li je to opravdano ili ne, to procenjuju stručne službe i shodno tome veće donosi odluke. Mi se trudimo da, pre svega tim licima kojima je pomoć neophodna izađemo u susret, iako Centar za socijalni rad nije u mogućnosti da zbog zakonske regulative njihove zahteve reši pozitivno, da svim onim ljudima koji nisu u zavidnoj materijalnoj situaciji odobrimo određena tražena sredstva i na taj način im pomognemo.”

Related posts

Leave a Comment