MARIJI JEREMIĆ PRVA NAGRADA NA DEČJEM FESTIVALU „TASA MLADENOVIĆ“

Pva nagrada na Dečjem festivalu „Tasa Mladenović”, još jedan je u nizu zapaženih literarnih uspeha lajkovačkog osnovca Marije Jeremić.

Na literarnom konkursu za najbolji poetski rad koji je raspisala OŠ „Heroj Sveta Mladenović” Saraorce, u želji da sačuva sećanje na Tanasija Mladenovića, na temu „U tami ćuti selo moje drago“, Marija Jeremić, učenica VII/2  lajkovačke Oš „Mile Dubljević“, članica literarne sekcije Razigrano pero, osvojila je prvu nagradu.

 

„U subotu, 19. juna je u Saraorcima, varošici pokraj Smedereva, Marija je  primila prvu nagradu. U Marijinoj pesmi Kolubara mirno teče. Pod plaštom noći  Nepričava spava. Tišinu para cvrkut ptica, dok mesec svojim sjajnim zrakom kroz prozor njeno lice golica… Pisao je Tanasije Mladenović rodoljubivu poeziju, a pišu je uspešno i naši literarci, ljubav prema domovini i zavičaju i u njihovim srcima i mislima postoji.

Program je bio bogat i zanimljiv. Prisustvovali smo predstavi “Bajka o čarobnom sviraču” po tekstu Todeta Nikoletića u OŠ „Heroj Sveta Mladenović” i zabavnom programu koji su izveli Tode Nikoletić i Branimir Rosić, kao i svečanoj akademiji u Domu kulture na kojoj su mladim stvaraocima uručene nagrade. Zahvaljujemo domaćinima na  gostoprimstvu i sadržajnom programu koji će nam ostati u pamćenju, rekla je za portal lajkovacnadlanu.rs nastavnica Sonja Milovanović, mentorka nagrađene učenice.

U nastavku možete pročitati nagrađeni poetski rad:

SELO MOJE DRAGO

Kad zađe sunce i padne tama,
a mesec upali svetlo svoje
i zrakom sjajnim obasja zemlju,
u sanak utone selo moje.

Prozori svetle kao svici
nad žitnim poljem u letnjoj noći,
volim te, volim selo moje,
kud kod da krenem tebi ću doći.

A Kolubara tiho teče
kroz maglu, meku kao svila,
tvoj žubor vode – najlepša pesma.
O, bistra vodo – reko mila!

Kraj tebe vrbe kao vile
rasplele svoje duge kose
i umivaju svoje lice
kapima prve jutarnje rose.

Pod plaštom noći selo spava.
Tišinu para cvrkut ptica,
dok mesec svojim sjajnim zrakom
kroz prozor moje lice golica!

Autor: Marija Jeremić

Related posts

Leave a Comment