ODRŽANO JUNSKO ZASEDANJE LOKALNOG PARLAMENTA, USVOJEN PRVI REBALANS BUDŽETA

Početak današnje, šeste po redu redovna sednice Skupštine opštine Lajkovac bio je u znaku uvođenja primene elektronskog glasanja i zaživljavanja e-parlamenta. Odbornici su danas samo prvih pet tačaka dnevnog reda glasali putem tableta, delimično u kombinaciji sa klasičnnim načinom glasanja. Ovo je drugo probno glasanje lokalnog parlamenta u Lajkovcu, koji se današnjim zasedanjem konačno nakon popuštanja mera vratio u Gradsku kuću.

Uobičajeno za junsko zasedanje Skupštine, glavna tačka današnje sednice i okosnica dnevnog reda bio je rebalans budžeta i to prvi ovogodišnji, po kojem opština Lajkovac raspolaže sa 14 miliona dinara dodatnog novca, a zvršene su i preraspodele novca koji nije potrošen u prvoj polovini godine.

Po završetku sednice u izjavi medijima predsednik opštine Andrija Živković je istakao  da je najznačajnija tačka šeste sednice Skupštine opštine Lajkovac usvajanje Prvog rebalansa budžeta za 2021. godinu, nakon čega sledi intenzivno radan drugi deo godine:

“Drugi deo godine obeležiće određeni infrastrukturni radovi. Jedan od glavnih je izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu koja će biti finansirana na dve godine u iznosu od 30 miliona dinara. Meštani Pepeljevca će posle više od decenije čekanja dobiti multifunkcionalni objekat koji će moći svi da koriste. Izdvojili smo 10 miliona za izgradnju Izviđačke ulice, koja vodi od postojeće Zelene pijace do objekta zatvorenog bazena. Ukupna vrednost radova iznosiće oko 50 miliona dinara, ostatak će finansirati EPS-RB Kolubara, tako da ćemo možda za otvaranje bazena 16. septembra, na Dan opštine, imati izgrađenu modernu saobraćajnicu širine sedam metara, sa obostranim trotoarima. Tako i tu celinu Lajkovca infrastrukurno oplemenjujemo i zaokružujemo. Kao što sam spomenuo na skupštini, pokušaćemo da promenimo plansku dokumentaciju koja se odnosi na taj deo Lajkovca i promenimo namenu prostora planiranog za izgradnju Agrobiznis centra, pa polako taj deo našeg grada pretvorimo u sportsko-rekreativnu zonu. Drugi deo godine u tom kraju obeležiće i završetak radova na konaku Brene Mihailović i konaku Radić, u toku je projektovanje završnih radova koje finansira RB Kolubara.

Odvojili smo 15 miliona za izgradnju lokalnog nekategorisanog puta Mirkovići-Josipovići u Jabučju, u dužini od 2.500 metara. Veoma sam ponosan na činjenicu da iz godine u godinu znatna sredstva ulažemo u obrazovanje, tako da smo odvojili pet miliona za zamenu stolarije i fasade na starom delu vrtića, tzv. jaslenom delu. Pored svih onih socijalnih davanja, karakterističnih za opštinu Lajkovac, koji itekako opterećuju naš budžet, pronašli smo način da prvi put u istoriji opštine svi đaci prvaci od Opštine dobiju besplatne udžbenike i nadam se da ćemo tu praksu nastaviti.

U rebalansu su se našla i brojna projektovanja kako bismo spremno dočekali 2021. sa infrastrukturnim radovima, kao što su: izgradnja Seoske kuće u Vračeviću, izgradnja kapele u Nepričavi, put za Petkoviće u Nepričavi, put za Stošiće u Slovcu, projektovanje obostranih trotoara od raskrsnice prema groblju do škole u Selu Lajkovcu koji će poboljšati bezbednost u saobraćaju (pogotovo zbog učenika), izgradnja parkinga kod zgrade silosa i bivše kolonije.

Ušli smo u program „Čista Srbija“ za izgradnju izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže, koji sprovodi Vlada Srbije u saradnji sa Kinom. Itekako sam ponosan da smo prva opština u Kolubarskom okrugu i jedna od prvih 12 u Srbiji koja je ušla u projekat, očekujemo da radovi krenu već u letnjim mesecima. Biće završena kanalizaciona mreža u Rubribrezi, mini-kompaktno postrojenje i primarna mreža za naseljeno mesto Bogovađa, rekonstrukcija i stavljanje u potpunu funkciju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Lajkovcu, kao i izgradnja primarne kanalizacione mreže dužine 25 kilometara za celo Jabučje. Ukupna vrednost svih ovih radova je oko 500 miliona dinara.

Narednih nedelja treba da počne prva faza temeljne rekonstrukcije regionalnog puta Valjevo – Lajkovac od Slovca do Pepeljevačke rampe, dok bi se u drugoj fazi radilo do uključenja na Ibarsku magistralu. Saobraćaj će biti jednosmeran i svakako će biti otežano kretanje prevoznim sredstvima. Nadam se da je ovo znak da ćemo sa JP „Putevi Srbije“ uspostaviti saradnju kakvu smo imali pre pandemije, kada smo uradili oko 40 kilometara puteva na našoj teritoriji.

Nažalost, u današnjem rebalansu se nije našla rekonstrukcija seoske ambulante u Jabučju. Već sam o tome govorio, krivo mi je, pre svega kao čoveku koji predstavlja građane opštine Lajkovac, zbog žitelja Jabučja što neće imati primarnu zdravstvenu zaštitu u svom mestu, a imaju uslove za to. Dom zdravlja svake godine dobija 12 miliona za rad seoskih ambulanti, a za prvih pet meseci je potrošeno samo tri miliona. To je, pre svega, pitanje za rukovodstvo Doma zdravlja i njihovog direktora. U Domu zdravlja Lajkovac svakako rade kvalitetni lekari i ostalo osoblje, ima prostora za povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite na našoj teritoriji, tako da se nadam da ćemo narednih nedelja, možda i pre, konačno rešiti to pitanje. U lično ime izvinjavam se stanovnicima Jabučja zbog nemarnosti rukovodstva Doma zdravlja Lajkovac, a nadam se da ćemo kod sledećeg rebalansa naći zajednički jezik i raspodeliti novac za rekonstrukciju te ambulante.

Trudimo se da na svaki način uštedimo naš budžet kako bismo mogli da uradimo što više stvari za dobrobit lokalne zajednice. Jedan pokazatelj jeste da smo se odlučili na korak javno-privatnog partnerstva za javnu rasvetu. Ako nadležno Ministarstvo privrede odobri taj model, naći se pred odbornicima na usvajanju na sledećoj skupštini, pokrenućemo proceduru za izbor partnera preko javne nabavke za zamenu svih sijalica modernom LED tehnologijom, koja mnogo štedi električnu energiju. Jako je bitno da to ništa neće koštati dodatnog novca građane opštine Lajkovac. Ako sada javnu rasvetu plaćamo 20 miliona godišnje, postavljanjem LED svetiljki imaćemo uštedu oko 70 procenata, tako da ćemo posle isteka određenog ugovornog perioda sa partnerom račune plaćati neuporedivo manje. A osvetljenje će biti znatno kvalitetnije.

Kada je u pitanju Program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju prvi put smo imali vrlo konstruktivne predloge Saveta za poljoprivredu. Donet je sa malim zakašnjenjem, nakon odobrenja resornog ministarstva, a bitno je da je budžet na istom nivou kao prošle godine – 16,3 miliona dinara. Ima određenih novina i mera, mislim da će poljoprivrednici biti zadovoljni. Ako ove mere ne budu dovoljne, treba da pripremimo nove kako bismo zadržali mlade poljoprivredne proizvođače na selu, a opština Lajkovac će to pokušati i kroz infrastrukturne radove, poput izgradnje puteva i vodosnabdevanja.”

Tri predloga opozicije za dopunu dnevnog reda su odbijeni: da se sa nadležnim ministarstvima uđe u pregovore oko toga da se preko pristupnih fondova Evropske unije konkuriše za rešenje problema vodosnabdevanja; da se uradi Dom penzionera i da se Ložionica pretvori u muzej.

Ovaj paket predloga rezultirao je replikom predsednika opštine Andrije Živkovića, da ne može da se izlazi sa spiskom želja, da niko nije protiv takvih ideja, ali da stvari moraju dugoročno da se planiraju, da se priprema projektna dokumentacija, određuju prioriteti i ono što je realno i potrebno.

Od odborničkih pitanja postavljenih na današnjem zasedanju izdvajamo  pitanja odbornika Nenada Ostojića vezano za vodosnabdevanje Lajkovca i bezbednost u saobraćaju, kao i pitanje odbornika Snežane Jovičić vezano za uslove života meštana Skobalja u iščekivanju iseljenja usled širenja ugljenokopa.

Related posts

Leave a Comment