KNJIŽEVNIKU RADOVANU BELOM MARKOVIĆU URUČENA POVELJA MATICE SRPSKE

Proslavljenom srpskom piscu, našem cenjenom sugrađaninu, Radovanu Belom Markoviću dobitniku velikog priznanja: Povelje Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture, koju dodeljuje najstarija srpska književna, kulturna i naučna instititucija Matica srpska, nagrada je uručena večeras u Novom Sadu, u Svečanoj Sali Matice Srpske.

Književnika Radovana Belog Markovića Matica je nagradila za negovanje srpskog književnog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti.

“Celog života pišem ono što mi je na srcu, te mi je naročito drago ako sam time dao dopris svom jeziku i pismu. Književnost ima osnovu u jeziku. Moj jezik je srpski a pismo ćirilica. Ovo priznanje Matice srpske čini me veoma srećnim, naprosto me je ozarilo, jer mi poručuje da sam svoj na svome”, rekao je nagrađeni književnik Radovan Beli Marković.

Uz Markovića, Povelje su dodeljene i akademiku Slobodanu Remetiću, Kolarčevoj zadužbini i posthumno akademiku Miloradu Radovanoviću.

Žiri za dodelu Povelje Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture za 2020. godinu jednoglasno je odlučio o dobitnicima prestižnih priznanja.

Akademiku Miloradu Radovanoviću (posthumno) pripalo je priznanje za ukupni doprinos izučavanju srpskog standardnog jezika, sociolingvistike i opšte lingvistike; akademiku Slobodanu Remetiću za negovanje srpske jezičke kulture i ukupni doprinos srpskoj lingvističkoj nauci; Radovanu Belom Markoviću za negovanje srpskog književnog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti i Kolarčevoj zadužbini za negovanje srpske jezičke kulture i ćiriličnog pisma.

Stručni žiri koji čine prof. dr Isidora Bjelaković, prof. dr Veljko Brborić, prof. dr Mato Pižurica, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i prof. dr Rada Stijović, odluku o dobitnicima je doneo 25. marta, a nagrade su kako je ranije i najavljeno uručene danas.

Povelja Matice srpske dodeljuje se od 2012. godine.

U nastavku, Vašoj pažnji preporučujemo tekst objavljen 25. marta na portalu lajkovacnadlanu.rs, na dan odluke stručnog žirija o dobitnicima priznanja Povelje Matice srpske.

https://lajkovacnadlanu.rs/2021/03/25/radovan-beli-markovic-dobitnik-povelje-matice-srpske-za-negovanje-srpske-jezicke-kulture/

Related posts

Leave a Comment