ZA LAJKOVAČKE MESARE NEDELJA NERADAN DAN

Zajedničkom odlukom tri postojeće lajkovačke mesare: Dva brata, Novi biftek i Breković, mesare u Lajkovcu neće radti nedeljom. Nisu čekali odluku nekih drugih instanci, uzeli su stvar u svoje ruke i za lajkovačke mesare, nedelja će od 20. juna biti neradan dan.

Inicijativa i konsenzus tog tipa, koji su postigli ovdašnji mesari, da esnafski nedelju proglase kao neradan dan je prva u ovoj sredini.

Zanimljivo je da dugo u Lajkovcu nisu mogle da se održe više od jedne, eventualno dve mesare. Sada ih ima tri i utisak je da sve tri rade odlično.

Mesarima je sigurno nedelja kao neradan dan dobro došao, a čini se da ni građani neće previse biti oštečeni ovom odlukom. Sve što je neophodno može se u ove tri mesare nabaviti i prethodnih dana,  svi marketi rade nedeljom i mahom imaju i mesare,  a tu su i pečenjare, dostava hrane iz ugostiteljskih objekata i sve prisutniji ketering.

Kult nedeljnog ručka u maloj sredini poput Lajkovca, gde mnogi sami proizvode hranu i mahom imaju dupke pune zamrzivače, lako je održati i u novonastalim okolnostima.

Zakoni tržišta i ekonomije su neumoljivi, pa ostaje da vreme pokaže efekte ove odluke.

Radijskim rečnikom rečeno, kada slušalac jednom promeni mesto na skali svog aparata, može lako i ostati na novoizabranoj frekvenciji.

Stiče se utisak da su ljudi načelno za to da nedelja bude neradan dan. Za nedelju kao neradan dan ima sigurno brojnih argumenata i za i protiv, a jedno je sigurno, da za brojne profesije nedelja po prirodi određenih branši nikako ne može biti neradan dan. Pa, ko može, dobro i ugodno svakako jeste.

Related posts

Leave a Comment