NEPRIKOSNOVENI ZNAČAJ DOJENJA

U Srbiji se Nacionalna nedelja dojenja obeležava početkom oktobra, a dojenju je u globalnim razmerama posvećena prva nedelja avgusta. Svetsku nedelju dojenja dočekujemo sa slabom statistikom, svega 12 do 15 procenata porodilja doji svoje bebe. Dr Marija Mladenović, neonatolog Opšte bolnice Valjevo, ističe da o dojenju treba govoriti svakodnevno i naglašava da o dojenju ne treba pričati kada se mlada žena porodi i kada je dojenje na redu nego treba pričati tokom celog njenog života kako bi ona bila potpuno spremna za tu ulogu kada dođe vreme.

– Žena treba da zna da joj je jedan od zadataka da podoji svoje dete na grudima i da mu obezbedi najbolji početak,a to je zdravom hranom koja je neprikosnovena i nezamenjiva, a to je majčino mleko. Stopa dojenja je ne samo kod nas nego i u svetu iz različitih razloga sve manja i manja. Zaista ceo svet čini napore da se vrati prirodnoj ishrani i da na taj način podstakne i unapredi prevenciju brojnih bolesti, a to je moguće uraditi prirodnom ishranom, kakva je majčino mleko na startu života – kaže dr Mladenović, koja uviđa da mlade žene nisu najbolje spremne za ono što dolazi nakon porođaja, nakon koga sve zapravo počinje, te se zalaže za edukaciju žena. Ona naglašava da sve porodilje koje izađu iz porodilišta OB Valjevo doje, ali je to opredeljenje jako krhko.

– Mali procenat porodilja istraje u celosti samo na prirodnoj ishrani beba. Svega 12 do 15 procenata do kraja bebinih šest meseci izgura samo sa dojenjem bez veštačke prihrane, a to je stvarno malo i na tome bi trebalo intenzivno raditi. „Bebi frendli“ program je jedan od načina jer je to jedna fino smišljena organizovana stvar kako bi dojenje od starta bilo podstaknuto i uspešno. Usmeravanje ka zdravim stilovima života, sticanje dobrih i menjanje loših navika je jedan od načina promocije dojenja – navodi dr Marija Mladenović, apelujući da je za uspešnost dojenja odgovorna čitava zajednica jer je porodilji izuzetno važna podrška porodice i okruženja. Dr Mladenović ističe još da ne zna kako smo došli do polemike da li treba dojiti u javnosti ili ne, jer ako mama ima sreću u životu da ima dete koje može da nahrani na svojim grudima, pa naravno da će ga nahraniti, i to ne da nije sramota, nego je ponos i dika, izričita je dr Mladenović.

Related posts