“INICIJATIVA ZA LAJKOVAC” U OTVORENOJ GRAĐANSKOJ PLATFORMI “AKCIJA” OKUPLJENOJ OKO PROGRAMA “ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU”

Otvorena građanska platforma „Akcija“, koju čine političke stranke, grupe građana i udruženja iz 60 gradova u Srbiji okupljene oko programa „Zeleni dogovor za Srbiju“ osnovana je juče u klubu „Dorćol platz“ u Beogradu.

“Inicijativa za Lajkovac je zajedno sa preko 20 organizacija formirala novu političku organizaciju i tom prilikom je u Beogradu naš član Mihailo Živković delio govornicu sa arhitektom Dragoljubom Bakićem, profesorima, ćlanovima Evropskog parlamenta i brojnim drugim učesnicima osnivačkog čina. Dorćol platz, je otvorena građanska platforma na kojoj radimo poslednjih šest meseci, a juče smo sve to i ozvaničili. AKCIJA – otvorena građanska platforma, to je platforma koju su stvorile lokalne organizacije slične našoj, gde bi mogli kasnije da izađemo i na republičke izbore, kao i da se pomažemo inače međusobno.  Program koji smo usvojili zove ze Zeleni dogovor za Srbiju, po ugledu na neke Evropske zemlje. Ja sam član Izvšnog odbora novoosnovane organizacije. Što se Inicijative za Lajkovac tiče, tu ostaje sve po starom i imamo punu autonomiju,” rekao je za portal lajkovacnadlanu.rs neposredno po povratku iz prestonice Akeksandar Šestović, predsednik Inicijative za Lajkovac.

Inicijativa za Lajkovac, podsećamo, ima dva od 35 odbornika u lokalnom parlamentu, upravo Aleksandra Šestovića i Mihaila Živkovića.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović rekao je juče u svom obraćanju, da su se okupili oko zajedničkih ideja i borbe za očuvanje prirode, socijalne pravde i ljudskih prava.

Simbolično na Svetski dan zaštite životne sredine, predstavljen je program „Zeleni dogovor za Srbiju“ oko kog se „Akcija“ okuplja, koji se, kako Zelenović kaže, „oslanja na zelene politike čitavog razvijenog sveta“.

Predsednik Evropske zelene partije i član Evropskog parlamenta Tomas Vejc u svom video obraćanju pohvalio je program „Akcije“ i ocenio da on uključuje mnoge važne zahteve iz oblasti životne sredine, ali i mnogo socijalnih zahteva.

„Posebno bih želeo da vam čestitam na vašem trudu da doprete do lokalnog nivoa, do gradonačelnika, do nivoa na kome mi, kao političari, treba da se staramo za svakodnevne potrebe građana na dnevnom nivou i gde građani jasno osećaju da li smo istinski posvećeni njihovim životnim problemima i zahtevima“, rekao je Vejc.

Na kraju konferencije, predstavnici svih udruženja i organizacija, stavili su potpis na simbolični ugovor, kojim su „garantovali da neće odustati od zalaganja za zelene politike, za očuvanje životne sredine i za pravdu i solidarnost sa svim gradjanima Srbije“.

„Akciju“ su podržali istoričarka Dubravka Stojanović, arhitektra Dragoljub Bakić, likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković i doktorka Sunčica Ivanović, „uzbunjivačica“ sa Visoke medicinske škole u Ćupriji.

Predsednik ZZS Nebojša Zelenović, rekao je ranije ,da „Akciju“ za sada čini 28 različitih organizacija iz 60 gradova u Srbiji, a da joj mogu pristupiti sve one organizacije koje dele vrednosti iz njihovog programa „Zeleni dogovor za Srbiju“.

Related posts

Leave a Comment