MAJSKI SUSRETI

Međunarodni “Majski susreti na Kolubari”, koji već 10 godina počinju 30. aprila, uz paljenje logorske vatre, ovo godine  neće početi kulturno umetničkim programom, jer ove godine osim pandemije  na taj dan je i najtužniji hrišćanski praznik Veliki petak.

Tog dana, dakle u petak 30. aprila, Turistička organizacija opštine Lajkovac će lokalnim medijima predstaviti knjigu “Arhiv u kamenu u Skobalju, Borku i Cvetovcu”, dok će u subotu prvog maja od 16 sati biti organizovana izložba na zidovima Jolića vodenice, pre svega lajkovačkih i kolubaskih stvaraoca, koji tematski odgovaraju ovom  prostoru. Realizacija programa biće u potpunosti prilagođena okolnostima pandemije, pojašnjavaju iz Turističke organizacije: “Na na izlazu vodenice okrenutom ka reci Turistička organizacija opštine Lajkovac će obezbediti aluminijumsku binu i razglas,  kako bi građani sa obe strane reke bez približavanja mogli da prate program, te  binsku opremu, sa dovoljnim brojem mikrofona sa stalcima, pilot i bežičnih mikrofona, kako bi svaki izvođač imao svoj mikrofon i držao potrebnu distancu od drugih. Tu će nam se pridružili i muzičari iz okoline: mladi harmonikaš iz Lajkovca Dimitrije Jovanović, akustični orkestar iz Lazarevca, pesnici iz regiona, kao što su Rodoljub Ćorić (“Pjesnikova Dolina “Mojkovac) Tanja Vujović Kostić (NGO “Montenegro art” Nikšić), Gordana Srećković (dijaspora-  Amsterdam), koji su odlučili da nastupe bez nadoknade, u nameri da pošalju poruku o želji da se pandemija što pre završi i otvore kulturne i turističke granice. Repertoar će biti prilagođen Velikoj suboti,  a svi stvaraoci iz Lajkovca, koji se do sada nisu prijavili, mogu se još uvek priključiti ovom programu.”

Na drugi dan Vaskrsa 3.maja, umesto “Tucijade”,  na fb stranici Turističke organizacije opštine Lajkovac, biće organizovana izđožba oslikani vaskršnjih  jaja.

Ovogodišnju manifestaciju Majski susreti, organizator je nužno u potpunosti prilagodio uslovima pandemije i manifestacija sadrži tri događaja: promociju knjige “Arhiv u kamenu u Skobalju, Borku i Cvetovcu” (samo za medije, koji će širu javnost informisati o ovom događaju), izložbu na zidovima Jolića vodenice i virtuelnu izložbu oslikanih jaja.

Related posts

Leave a Comment