ZAGOVARAČKOM POLITIKOM UDRUŽENJE BaziMili TRASIRALO PUT DO USLUGE LIČNI PRATILAC DETETA

U Udruženju BaziMili Lajkovac, koje su osnovali roditelji dece sa autizmom i drugim teškoćama u razvoju vidno je zadovoljno postignutim rezultatima svoga rada, posebno što je njihova inicijativa za uvođenje usluge socijalne zaštite lični pratilac deteta u finalnoj fazi realizacije.

Predsednica Udruženja BaziMili Milica Nikolić, vidno zadovoljna epilogom događaja, čiju dinamiku je neminovno  bitno omela pandemija, za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Poenta je u zagovarackoj politici i to je ono što bih ja rekla u ime uduženja. Mi smo neumorno, više od godinu dana radili javno zagovaranje vezano za uslugu lični pratilac i to je ono što želim da istaknem. Mi, pri tom mislim na udruženje, što znači roditelji dece sa posebnim potrebama koji su osnovali udruženje, mi smo inicijatori i bukvalno zaslužni za uvođenje usluge lični pratilac deteta u ovoj sredini. Mi smo inicirali, tražili uvođenje usluge, zagovarali u opštini, zagovarali u ministarstvu, zagovarali u školi, zagovarali na sto strana, pričali o usluzi, pričali u medijima, upoznavali javnost i roditelje, obučavali lične pratioce (nalazili zainteresovane i slali ih na akreditovanu obuku) i sve srodno što bi moglo biti u službi uvođenja ove važne usluge socijalne zaštite. Znate, nije mi cilj da zvučim neskromno, ali mi smo sa velikim entuzijazmom radili sve ono zbog čega smo se kao roditelji udružili i rezultati nisu izostali. Kao što su i svi neophodni činioci u lancu pre ili kasnije odradili svoj deo posla. Eto, rezultati tog timskog rada nisu izostali. Upravo aktuelna obuka za lične pratioce i završni koraci na uvođenju usluge su dokaz o uspešnosti onoga što smo radili, produkt truda i javnog zagovaranja našeg udruženja i sada samo treba da se nastavi u tom smeru. Održivost usluge je neupitna i to su i dosadašnje analize pokazale. Vreme će tek pokazati široj javnosti važnost i značaj usluge lični pratilac deteta, kojom je lokalna samouprava sebe podigla na jedan viši novo u domenu usluga socijalne zaštite i lokalne socijalne politike.”

Roditelji i zaposleni u školi ili vrtiću najčešće prvi primete da je detetu zbog specifičnog stanja potrebna dodatna pomoć. Procenu dalje donosi Interresorna komisija pri opštini, a Centar za socijalni rad donosi rešenje kojim se i zvanično uspostavlja saradnja ličnog pratioca i deteta.

Related posts

Leave a Comment