BITKA VOLONTERA ZA DECU SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU, POBEDI TABUE I PRIKLJUČI SE

Apsolvent na Defektološkom fakultetu u Beogradu, odnosno Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju osoba sa teškoćama u mentalnom razvoju, na smeru oligofrenologija, lajkovčanka Nena Aleksandrić, volonter je i kooprdinator volontera u Udruženju BaziMili Lajkovac i jedan od šest polaznika upravo aktuelne obuke za uslugu lični pratilac deteta.

Ova mlada entuziijastkinja svakodnevno, zajedno sa osnivačima i aktivistima udruženja Milicom, Žaklinom, Aleksandrom i čitavim timom volontera nastoji da izbori i najmanji pomak kojim se može doprineti kvalitetnijem životu dece sa autizmom i drugim poteškoćama u razvoju, kao i njihovim porodicama.

Kao polaznik aktuelne obuke za ličnog pratioca, Nena Aleksandrić se, s obzirom da ima značajnog teorijskog i već solidnog praktičnog znanja, istakla brojnim pitanjima predavačima za konkretne odgovore. Cilj joj je kaže, da svi zajedno budu što spremniji za pružanje ove osetljive i specifične usluge.

Saznajemo da Udruženje BaziMili u ovom momentu ima dovoljan broj volontera, ali će po svemu sudeći vrlo brzo biti povećana potreba za volonterima i upućuju javni poziv svima koji misle da mogu da pomognu, bez obzira na godine, da im se pridruže.

“Kada sam pre pet godina upisivala fakultet, gotovo da nisam imala priliku da se u svojoj sredini raspitam za struku koju sam odabrala. To mi je bio motiv više. Sada, pet godina kasnije, bukvalno je bitno drugačije. Priča se o tome, podiže se svest građana, imamo aktivnosti, deca sa teškoćama u razvoju imaju aktivnosti. Udruženje BaziMili je omogućilo puno toga,” kaže Nena, koja je na korak do diplome.

Najveća zasluga Udruženja BaziMili mogla bi zapravo biti u razbijanju tabua u ovoj maloj sredini i to je nešto što se kao cilj nametnulo pri samom osnivanju udruženja. Pomaci jesu ostvareni, ali posla na tom planu sigurno još ima.

U ime Udruženja BaziMili, koordinator volonterskog tima Nena Aleksandrić poziva sve roditelje dece sa posebnim potrebama da im se pridruže, obrate, da se jave bar anonimno za početak, ako im je tako lakše…Naglašava, da o deci sa posebnim potrebama treba i mora da se govori, da je to nešto sa čim mi svi živimo, što postoji svugde, u svim delovima sveta i u svim društvenim miljeima, u porodicama bez obzira na razlike u statusu i obrazovanju i da su oni deo našeg društva. Uz poruku da deca sa posebnim potrebama i njihove porodice moraju biti uključeni u sve tokove društva, upućuje im poziv da se priključe Udruženju BaziMili, jer im ono svakako može pomoći.

“Ja lično znam za veći broj porodica koje imaju dete sa posebnim potrebama, ima ih školskim ustanovama svih nivoa obrazovanja. Dosta ljudi nije ni upućeno u to koliko ima dece sa posebnim potrebama u našoj sredini. Udruženju se do sada priključilo desetak porodica. U početku je interesovanje ispoljilo negde do 15 porodica, ali su se neki od njih povukli. U ovom momentu, možda uslovljeno i pandemijom, aktivno je u udruženju prisutno tek pet porodica, a to su one porodice koje redovno dovode decu na radionice i tretmane. Sigurno je da ih u našem okruženju ima znatno više. Ovde nekako prevladava strah od toga šta će reći komšije, kako će reagovati sredina… Sve je to sekundarno, zapravo nebitno u odnosu na zaista posebne potrebe njihove dece. Mi smo sve vreme radili upravo na razbijanju tabua, kako bi podigli ukupnu svest sredine. Uverena sam, da će nam se vremenom svi oni pridružiti”, kaže Nena Aleksandrić.

Vrata Udruženja BaziMili Lajkovac otvorena su svakodnevno za svu decu sa teškoćama u razvoju i njihove porodice. Prostorije udeuženja nalaze se u prizemlju zgrade u ulici Kralja Petra Prvog br. 4 u centru Lajkovca. Zainteresovani se mogu javiti i na broj: 061/ 165 9552, elektronskim putem na:  
udruzenjebazimili@gmail.com ili porukom na fb stranici Udruzenje za pomoc osobama sa autizmom “BaziMili” Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment