ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE; UZ POMOĆ DRŽAVE U OPŠTINI LAJKOVAC SLEDI REALIZACIJA BROJNIH PROJEKATA

Devet tačaka dnevnog reda, mahom rutinskih za ovo doba godine obeležilo je 13. po redu u ovom sazivu redovnu sednicu Opštinskog Veća opštine Lajkovac. Po svemu sudeći, u toku su blagovremene pripreme za martovsko zasedanje lokalnog parlamenta.


Po rečima predsednika opštine Andrije Živkovića, u redovnom obraćanju medijima nakon sednice, pažnju zavređuju usvojeni Izveštaj o radu Turističke oprganizacije i Izveštaj o realizaciji Plana i programa rada Gradske biblioteke za prošlu godinu, koju je obeležila pandemija, a samim tim i prošlogodišnji programi ove dve ustanove su morali biti prilagođeni uslovima pandemije. Predsednik Živković je izrazio nadu, da će se situacija sa korona virusom stabilizovati i da će ova godina blagovremeno biti u znaku normalizacije ustaljenih programa ove dve ustanove i ukupnog života i rada.


Značajan segment i ovog zasedanja lokalne vlade bio je mini paket odluka vezanih za odobravanje godišnjih programa u oblasti sporta. Po svemu sudeći, realno je očekivati u narednom periodu bitne izmene u ovoj oblasti, pre svega kroz lokalnu Strategiju o razvoju sporta, a ono što će neminovno brzo uslediti jesu izmene vezane za termine korišćenja Sportske hale, bio je i ovoga puta izričit predsednik opštine.


Ostale odluke bile su bukvalno rutinske, poput odluka o interventnom vodosnabdevanju, ili tehničke prirode.
U obraćanju medijima, predsednik Živković je iskoristio priliku da upozna javnost sa ishodom ovonedeljnog sastanka u Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, na temu programa “Čista Srbija” koji je Vlada Republike Srbije potpisala sa Republikom Kinom. Opština Lajkovac je jedna od 65 opština u Srbiji koja je ušla u program “Čista Srbija”.


“Projekti za koje smo konkurisali odnose se pre svega na izgradnju mini kompaktnog postrojenja za prečišćavanje odpadnih voda i izgradnju fekalne mreže za naseljeno mesto Bogovađa, izgradnju fekalne i kanalizacione mreže za naseljeno mesto Rubribreza i rekonstrukcija postojećeg postrojenja za prečišćavanje odpadnih voda u Lajkovcu. Vrednost ova tri projekta je oko 200 miliona dinara, ” rekao je predsednik Živković i naglasio da je gotovo izvesno da će projekti najverovatnije biti odobreni do kraja marta.


Iz obraćanja predsednika Živkovića medijima je očigledno, da lokalna samouprava nastoji da sa što većim brojem projekata konkuriše kod Vlade , resornih ministarstava i državnih tela, kako bi se što više uradilo za lokalnu zajednicu. Ono što je evidentno, činjenica je da se i u ovoj godini nastavlja dobra saradnja sa svim državnim institucijama.


Shodno aktualnim okolnostima, sredstva za to nisu ni opredeljena, pa prvu polovinu godine neće obeležiti veći investicioni projekti, ali će svakako biti radova. Nabavka je upravo završena i za nekoliko dana kreću radovi na sanaciji seoskog doma u Ratkovcu, a u martu kreću i radovi na nasipu na reci Kolubari, na potezu od pepeljevačkog “plavog mosta” do trupa autoputa, u dužini od 200 metara, naglasio je predsednik Živković, uz napomenu da ove radove finansiraju Srbija vode i da je to još jedna značajna pomoć države opštini Lajkovac. Predsednik Živković je podsetio i da je ovaj potez do sada bio nebranjen i da će sada izgradnjom nasipa biti zaštićen od poplava, što je veoma bitno za meštane ovog dela Lajkovca.


Predsednik Živković je naglasio i da su među prioritetnim projektima za ovu godinu i vodotokovi prvog i drugog reda, prvenstveno kanali kod “Europroma” i pored “Elmonta”, a sanaciju ova dva glavna kanala vrednu 150 miliona dinara finansiraju Srbija vode, odnosno Kancelarija za javna ulaganja.


Shodno velikom interesovanju meštana, predsednik Živković je najavio i da će Konkurs za dečija autosedišta, za sve bebe rođene u protekloj godini, uslediti u martu i rekao da opština Lajkovac svakako nastavlja sa ovom lepom praksom započetom pre par godina.


Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je uz konstataciju da je odziv građana za vakcinaciju dobar, izrazio nadu da će se ovakav trend nastaviti i u narednom periodu i uputio apel da se što veći broj građana prijavi za vakcinaciju i vakciniše, jer je to najsigurniji i najbrži način da se što pre vratimo normalnom životu.

Related posts

Leave a Comment