VEČE POSVEĆENO ISIDORI SEKULIĆ

Gradska biblioteke Lajkovac organizuje projekciju dokumentarnog filma “Isidora” Laure Barne o poznatoj srpskoj književnici Isidori Sekulić, jednoj od najemancipovanijih žena prve polovine 20. veka.

Film obuhvata poznate, ali i do sada nepoznate događaje koji će dati novu sliku o životu i delu Isidore Sekulić.

U ulozi predavača, književnica Laura Barna će dati osvrt na svoju knjigu “Moja poslednja glavobolja” u kojoj je opisano moralno i intelektualno zaveštanje Isidore Sekulić. Pored autorke u programu će učestvovati i Ivana Janošević, direktorka Biblioteke “Vlada Aksentijević” iz Obrenovca.

Ovaj nesvakidašnji događaj, svakako vredan pažnje, održaće se u utorak, 26. februara u 19 sati, u Velikoj sali Opštine Lajkovac.

Isidora Sekulić (Mošorin, 16. februar 1877 — Beograd, 5. april 1958) je bila srpska književnica, akademik i prva žena član Srpske akademije nauka i umetnosti. Doktorirala je 1922. godine i bila je prvi predsednik Udruženja pisaca Srbije.

Do kraja, i bez ostatka, posvećena lepoti smislene reči, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena. Znalac više jezika, i poznavalac više kultura i područja umetničkog izražavanja, Isidora Sekulić je kao pisac, prevodilac i tumač književnih dela ponirala u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umetničkog izraza, smatrajući govor i jezik kulturnom smotrom naroda.

Izabrana je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 1939. godine, a za redovnog člana Srpske akademije nauka 1950, kao prva žena akademik. Umrla je 5. aprila 1958. godine u Beogradu. Na Topčideru joj je podignut spomenik 2015. godine.

Duboko promišljen i umetnički istančan njen književni, prevodilački i kritički izraz je praznik naše pisane reči.

Rekla je: “Nisam bila srećna. S tim sam se pomirila. Postoji vasionska sreća koja opredeljuje ljude. Ako niste voljeni, uzalud ćete vi nastojati da vas vole.”

Related posts