SEDMICA U ZNAKU OBELEŽAVANJA SAVINDANA

Uprkos uslovima pandemije, sedmica za nama protekla je svakako u znaku obeležavanja Savindana, primereno okolnostima i uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Pored toga što je slava obeležena u svim školama na području opštine Lajkovac, prigodnim programom i priredbom školska slava obeležena je i u PU “Leptirić”, realizovani su tokom sedmice brojni školski tematski literarni i likovni konkursi, kao i konkursi Kulturnog centra “Hadži Ruvim” i Udruženja BaziMili. Učesnici svih koknursa su se svojski potrudili da odgovore na zadate teme, ispoljili maštovitost i kreativnost, pa je zaista bilo teško odabrati najbolje.


Lajkovačka OŠ “Mile Dubljević” obeležila je skromno, ali dostojno školsku slavu Svetog Savu, u najužem krugu zvanica, uz prisustvo dela kolektiva i manjeg broja učenika, koji su zapravo bili učesnici programa i nagrađeni na školskom konkursu.Rezanju slavskog kolača prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave: predsednik opštine Andrija Živković, predsednik Skupštine Nenad Džajević i načelnica opštinske uprave Mirjana Đaković.


Svetosavska svečanost je održana u amfiteatru škole.Nakon svečanog obreda rezanja slavskog kolača i obraćanja prisutnima sveštenika Tomislava Cvetinoviča i direktorke škole Biljane Žujović, učenici su izveli priredbu, nakon čega je usledila dodela nagrada pobednicima školskog konkursa. Okolnosti su uzrokovale i to, da je nakon rezanja slavskog kolača sa videobima intonirana Himna Svetom Savi, u izvođenju školskog hora.


Tradicionalno, nagrađeni su i pobednici školskog Svetosavskog konkursa.

Prvu nagradu na tradicionalnom školskom Svetosavskom literarnom konkursu osvojila je učenica Darinka Pažinović, drugu nagradu Anđela Brdarić V/3 i treću nagradu Sara Ivanović VI/1.


Nagrađeni su i pobednici likovnog konkursa: prvu nagradu osvojili su : Luka Ivanović, učenik 4/3, Danilo Žunjić, učenik 2/1; drugu nagradu Nina Mitrović 4/2, Đurđa Stefanović 4/3 i treću nagradu Andrej Đokić 3/3, Pantelić Milica 4/2 i Maša Pavlović učenica 3/1.


Direktorka škole Biljana Žujović je izrazila nadu da će se epidemiološka situacija blagovremeno stabilizovati i da će iduće godine školska slava biti obeležena na uobičajen način.


Na sličan način je u ovim okolnostima školska slava obeležena i u svim drugim školama na području lajkovačke opštine.

Zbog pandemije izostala je i tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji lajkovačke biblioteke, a tradicionalna Svetosavska akademija Eparhije valjevske nije izvedena na velikoj sceni valjevskog Centra za kulturu, već je video zapis premijerno prikazan u navečerje praznika na jutjub kanalu Valjevske gimnazije i Radija Istočnik, a potom emitovan na lokalnim televizijama. Ipak ove godine, u slavu Svetom Savi, nisu izostale tradicionalne recitacije dece u svim crkvama.

Related posts

Leave a Comment