OD RAJCA DO STRUGANIKA, LAJKOVAČKI PLANINARI U SPOMEN I ČAST VOJVODI MIŠIĆU

Povodom stogodišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, koji je bio najistaknutiji i najuspešniji srpski vojskovođa u Prvom svetskom ratu i legendarni strateg srpske vojske, dvadesetak planinara lajkovačkog Ćire prešlo je u spomen i čast vojvodi stazu od Rajca do rodne kuće vojvode Živojina Mišića u Struganiku.


Uz podsećanje na svima dobro poznate reči čuvenog vojvode Mišića, koje su postale svojevrsna moticaciona porola :“Život je večita borba. Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred!”, Vladan Jevtić je u ime organizatora naglasio da, bez poštovanja prošlosti nema budućnosti i da planinari Ćire uvek nastoje da u tom smeru daju svoj doprinos. Kaže i da su svi učesnici tokom ovog počasnog pešačkog pohoda imali poseban osećaj.


Akcija lajkovačkih planinara završena je u rodnoj kuci slavnog vojvode Živojina Mišića, uz besedu o njegovom životu.


Preuzimajući komandu nad Prvom armijom u dramatičnim danima Kolubarske bitke general Živojin Mišić je, donoseći važne odluke i na svoju ruku, već klonule vojnike poveo u najsjajniju pobedu srpske vojske tokom Velikog rata.

Tako je ušao u istoriju rame uz rame sa najvećim vojskovođama tog vremena, a Srbija ga je nagradila činom vojvode i najvećim odlikovanjem.

Životni put darovitog srpskog vojskovođe Živojina Mišića bio je „duga i teška borba“.

Related posts

Leave a Comment