ZAHTEVI SAVETA MESNE ZAJEDNICE BOGOVAĐA NAKON INCIDENATA MIGRANATA

Nakon incidenta koji se dogodio u Centru za azil Bogovađa, na inicijativu meštana održan je sastanak Saveta mezne zajednice Bogovađa, kome su prisustvovali i predstavnici relevantnih struktura. Sastanak je održan kako bi se razmotrila aktuelna situacija i formulisali zahtevi u cilju prevazilženja problema meštana nastalih vezano sa boravkom maloletnih migranata u Centru za azil u Bogovađa.


Zbog epidemioloških prilika i mera koje su na snazi, sastanak Saveta mesne zajednice održan je u užem sastavu, a bili su prisutni i građana koji žive u različitim delovima sela. Sastanku u Bogovađi, koji je zapravo bio svojevrsni zbor meštana, prisustvovao je predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, kao i komandir Policijske stanice Lajkovac Marko Mirković, sektorski policajac Dejan Vićentijević i predstavnik Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Milena Ribac.


Nakon iznošenja stavova meštana, koji su uznemireni nedavnim incidentima u Centru za azil u Bogovađi, na sastanku su definisani sledeći zahtevi građana Bogovađe u vezi sa boravkom migranata:

  1. Zabrana napuštanja Centra za azil migrantima, osim kada postoji opravdana potreba da se to čini, ali organizovanim prevozom, u manjim grupama, uz obavezno prisustvo i nadzor staratelja ili radnika Komeserijata.

2. Povećanje broja radnika fizičko – tehničkog obezbeđenja, jer ne može jedan radnik obezbeđivati stotinu migranata, koliko ih trenutno ima u kampu.

3. Preinačenje korisnika Centra za azil u Bogovađi i vraćanje porodica sa decom, koji su se pokazali disciplinovani i miroljubivi prilikom boravka u Centru prethodnih godina.

4. Razmatranje mogućnosti trajnog iseljenja azilanata iz Centra za azil u Bogovađi.

Podsećamo da se u blizini Centra za azil u Bogovađi nalaze Vojni objekti, Osnovna škola i Pravoslavni manastir. Molimo za razumevanje i hitnu reakciju u cilju sprečavanja daljih incidenata između migranata i građana, napominju meštani.

Savet mesne zajednice Bogovađa je svoje zahteve predao lokalnoj samoupravi i zatražio hitan sastanak lokalnog Saveta za bezbednost, a odgovor na postavljene zahteve građana očekuju u narednih pet dana.

Related posts

Leave a Comment