PREDSEDNIK SKUPŠTINE NENAD DŽAJEVIĆ O OVOGODIŠNJEM ZAVRŠNOM ZASEDANJU LOKALNOG PARLAMENTA

U redovnoj izjavi za medije, neposredno po završetku 4. sednice Skupštine opštine Lajkovac, na kojoj je usvojen budžet za narednu godinu i doneto niz drugih važnih odluka uobičajenih za decembarsko zasedanje, predsednik lokalnog parlamenta Nenad Džajević je rekao:


„Ovo je završna sednica Skupštine opštine na kojoj je usvojena Odluka o budžetu i čitav set odluka koji prate donošenje budžeta. Budžet je nešto manji i primetan je taj trend smanjenja u poslednjih par godina, a tu je razlog, kao što smo već obrazlagali, rudna renta koju Lajkovac naplaćuje od JP EPS, odnosno RB Kolubara. Prošle godine imali smo i situaciju sa ukidanjem Fonda ekologije, koji je značajno doprinosio punjenju budžeta opštine Lajkovac i koji smo takođe dobijali od EPS-a. Odlukom Vlade od prošle godine ta sredstva su preusmerena iz lokalnog u republički budžet.


Budžet za 2021. godinu biće milijardu i 77 miliona. Nova sredstva iznose 916 miliona, ostatak su preneta nerealizovana sredstva iz 2020. godine, u pitanju su projekti koji su ugovoreni ili su u postupku realizacije, ali nisu realizovani u ovoj godini. Budžet za investicije je jednim delom manji. Veći deo stavki ostaje na istom nivou: delovi budžeta usmereni na socijalna davanja, sektor obrazovanja, poljoprivredu, sport…


Par odbornika je iskoristilo prisustvo direktora JP Gradska čistoća da postave pitanja o tekućim temama. Imali smo danas na dvenom redu Plan i program za 2021. komunalnog preduzeća, kao i usklađivanje njihovog cenovnika. Izmena se odnosila na novu uslugu koju će oni obavljati za opštinu, a to je održavanje javne rasvete na teritoriji cele opštine. U proteklom periodu to su obavljala privatna preduzeća, svake godine je raspisivana javna nabavka za održavanje i za nabavku materijala. U susret tome „Gradska čistoća“ je napravila prve korake, kao što je direktor rekao na sednici kupili su kamion i korpu koji su im neophodni za održavanje, pa su napravili i promene u svom cenovniku u skladu sa novom uslugom koju će obavljati.“


Na pitanje da li je budžet za 2021. godinu socijalni ili razvojni, Nenad Džajević je odgovorio da opština Lajkovac već godinama izdvaja ozbiljna sredstva za socijalna davanja, to je postala ustaljena praksa pa možda zbog toga i ne dolazi toliko do izražaja.
„Ali, u godini u koju ulazimo, koja će biti krizna, pogotovo što je 2020. obeležila pandemija korona virusa, svakako će se osetiti posledice u finansijskom delu i investicijama. Po meni, uspeh je zadržati nivo socijalnih davanja koji opština ima.


Za 2021. svakako bih istakao završetak radova na velikom projektu rekonstrukcije Srednje škole „17. septembar“ koji finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Izvođač je odradio veliki deo posla, ostalo je oko 50 miliona dinara neutrošenih sredstava što znači da je ostao manji deo posla. Opština je iz budžeta za 2021. godinu izdvojila 12 miliona dinara za kupovinu celokupnog nameštaja za srednju školu. Na taj način idemo u susret novom objektu, koji će biti velelepan.


U 2019. bilo je dosta radova u putnoj infrastrukturi, imali smo i maltene ugovorene stavke sa JP „Putevi Srbije“, ali je zbog pandemije budžet skresan i državnim javnim preduzećim, tako da je ta podrška izostala ove godine, nadam se da ćemo od polovine iduće godine moći da računamo na sredstva od Republike. Dobar pokazatelj i prvi korak ka tome jeste završetak puta od Lajkovca preko Jabučja do Skobalja, čija je prva faza bila urađena krajem prošle i početkom ove godine, pa je bio stopiran zbog nedostatka sredstava, ali ovih dana je urađen završni sloj asfalta. Nadamo se završetku još dva puta koja smo dobili u tom paketu, u Bajevcu i Stepanju, koji su započeti i urađena je priprema, a zatim da će doći na red i novi projekti.


Jedna od vidnijih i značajnijih stvari u 2021. biće puštanje u rad zatvorenog bazena. Radovi na kotlarnici privedeni su kraju, ovih dana se vrše tople probe, prema najavama predsednika opštine i njegovih saradnika iz Opštinske uprave trebalo bi da bazen krene u martu, tako da će značajna sredstva biti izdvojena za funkcionisanje objekta, za tehničke stvari i plate zaposlenih.


Za tri tačke današnjeg dnevnog reda bili su uloženi amandmani odborničke grupe Zavetnici. Odnosili su se na Lokalnci akcioni plan za zapošljavanje, lokalne komunalne takse i plan i program Ustanove za sport i omladinu, tačnije za termine u hali. Izvestioci po tim tačkama su smatrali da su amandmani neosnovani i skupština ih nije usvojila.


Svim građanima opštine Lajkovac želim srećne novogodišnje i božićne praznike, pre svega njima i njihovim porodicama želim dobro zdravlje u 2021. godini.”

Related posts

Leave a Comment