HUMANOST ZA PLAKETU

Lajkovčani su očekivano iskoristilu priliku da ovu staru, prilično tešku i za sve neobičnu godinu zaokruže humanim gestom, pa je i u ovim korona uslovima zabeležen odličan odziv na poslednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, realizovanoj u Lajkovcu.


Redovnoj mesečnoj akciji dobrovoljnog davalanja krvi, koju su kod Pošte u Lajkovcu realizovali Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Lajkovac, 13.-toj po redu i poslednjoj u ovoj godini, odazvalo se 52 Lajkovčana, od kojih je 42 dalo krv. Za uslove pandemije je to kažu organizatori akcije, odličan rezultat.


U ovoj godini korona virusa, generalno su akcije dobrovoljnog davanja krvi bile sa manjim brojem učesnika, ali su Lajkovčani i ovoga puta bili na visini zadatka i kako saznajemo od Ružice Srećković iz lajkovačkog Crvenog krsta, Opština Lajkovac će i ove godine biti dobitnik Zlatne plakete za najveći broj davalaca u Letnjoj kampanji davanja krvi u odnosu na broj stanovnika.


Među Lajkovčanima je veliki broj višestrukih davalaca, posebno radnika firmi poznatoj po solidarnosti, poput rudara i železničara, a i mladi Lajkovčani rado postaju davaoci krvi.


Cvijan Lukić, srednjoškolac, ima 18 godina i ovo mu je bio prvi put da dobrovoljno da krv: “Imam veliku želju da dam krv i time nekome pomognem”, rekao je ovom prilikom i dodao da namerava da postane redovan učesnik ovog vida humanitarnih akcija. Na prvu akciju je Cvijan došao sa bratom Nikolom, koji je već davalac krvi.


Pedesetogodišnji Dragoslav Jevtić iz Ćelija, radnik “KOLUBARA PRERADE” u Vreocima je 12. ti put dao krv: ” Super je osećaj. I u ovo vreme korone sam došao da dam krv. Nekome će sigurno to biti dragoceno. Prvi put sam dao krv namenski, za operaciju određenoj osobi, potom sam nastavio da budem davalac krvi. Sam osećaj da ste nekome pomogli je divan. Veliki broj mojih kolega takođe daje krv i to je lepo.”


Zoran Nešić, preduzetnik iz Stepanja ima 52 godine i višestruki je davalac krvi. Ovo mu je bio 45. put da daje krv: “Svaki put kada učestvujem u akcijama i kada dajem krv, izuzetno je lep osćaj. Generalno, kao i u svemu, ako čovek može da pomogne nekome, to je mnogo lepa stvar.”


Crveni krst Lajkovac je godinu zaokružio još jednom uspešnom akcijom, a pored dobrovoljnog davanja krvi ključne aktivnosti su svakako i preventivna prva pomoć (obuke za vozače i zaposlene u firmama), zdravstveno preventivni rad u školama i pomoć socijalno ugroženima. U zavisnosti od stabilizacije epidemiološke situacije vezano za pandemiju korona virusa, zavisiće i obim realizacije svih ovih aktivnosti u narednoj godini, naglasila je Ružica Srećković i dodala, da ne sumnja da će Lajkovčani na planu humanosti i dalje biti na visini zadatka i među najzapaženijima u Srbiji.

Related posts

Leave a Comment