REAKCIJE MEŠTANA NA INCIDENTE MIGRANATA U BOGOVAĐI

Incidenti u Centru za azil u Bogovađi izazvali su brojne reakcije prvenstveno meštana Bogovađe, brojnih građana opštine Lajkovac, kao raznih organizacija. “Povređen je naš nacionalni i verski ponos, a pre svega cilj je bezbednost naših građana u našoj Srbiji,” tvrde meštani, revoltirani prethodnim događajima.


Po svemu sudeći, reakcije bi mogle da rezultiraju jednim jedinim zahtevom meštana, zahtevom za iseljenje migranata iz Bogovađe.


Bogovađa je već izlepljena plakatima na kojima piše: STOP MIGRANTIMA i SAMO VAS GLEDAMO.


Vidno je i prisustvo delovanja Narodnih patrola na području Bogovađe, vezano za incidente migranata.


Trenutne okolnosti upućuju na to, da kompletna bezbednost svih relevantnih struktura na svim nivoima po ovom pitanju mora biti podignuta na najviši mogući novo, kako bi se usled uzavrelih strasti izbegli novi incidenti.


Takođe, kako bi se izbegla nagađanja, dezinformacije i širenje lažnih vesti, koja stvaraju pogodno tlo za manipulacije, neophodna su brza oglašavanja zvaničnika, pre svega Komesarijata za izbeglice i migrante, kao i policije, opšti je stav svih u okruženju.


U Centru za azilante Bogovađa smešteno je oko dvesta migranata, starijih maloletnika bez roditeljske pratnje.


Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migrante, u kampovima i prihvatnim centrima u Srbiji trenutno boravi oko 6 000 izbeglica i migranata, a procene su da se oko 1 200 njih nalazi van kampova.

Related posts

Leave a Comment