ODLOŽENA TRIBINA O KOLUBARSKOJ BITKI

Istoričari i vojni analitičari Kolubasku bitku smatraju najznačajnijom bitkom između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom, koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala, a posle ove bitke vojvode Živojina Mišića, protiv brojnije i daleko bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

U ovoj bitki, 20. 11. 1914. godine, na desnoj obali reke Kolubare, na Vrače brdu u Ćelijama u okolini Lajkovca, gde su se vodile teške borbe poginuo je i Dimitrije Tucović, istaknuti srpski socijalista i doajen novinarstva, rezervni kapetan druge klase Vojske Kraljevine Srbije.


Povodom ovog istorijskog događaja, na dan početka protivofanzive srpske vojske Turistička organizacija opštine Lajkovac uvek je organizovala tribinu “Sećanje na Kolubarski Bitku”.Ove godine tribina će biti odložena i pomerena za period kada epidemiološka situacija sa korona virusom bude povoljnija.

Related posts

Leave a Comment