ODRŽANO NOVEMBARSKO ZASEDANJE LOKALNOG PARLAMENTA

Odbornici Skupštine opštine Lajkovac dali su zeleno svetlo za sve predložene odluke, izveštaje i rešenja, u okviru 21 tačke dnevnog reda treće redovne sednice lokalnog parlamenta u ovom sazivu.


U izjavi za medije, neposredno nakon sednice, predsednik Skupštine opštine Lajkovac Nenad Džajević je rezimirajući najvažnije danas donete odluke rekao:


“Sednicu Skupštine na kojoj donosimo lokalne poreske takse uvek održimo do kraja novembra, tako je i ove godine. Takse za lokalne poreze stupaju na snagu 15. decembra, tako da smo uvek vezani tim rokom. Istakao bih da je lokalni parlament izglasao da takse ostanu na istom nivou kao prošle godine. Mi smo prethodnih godina te takse povećavali za minimalnu stopu projektovane inflacije, ove godine to nismo uradili.


Pored tačaka vezanih za lokalne poreze, imali smo još 17 tačaka na dnevnom redu. Veći deo se ticao kadrovskih rešenja za upravne ili nadzorne odbore naših ustanova, to su Kulturni centar „Hadži Ruvim“ i Gradska biblioteka, njima su istekli mandati tako da smo danas doneli odluke o novim sazivima, odnosno odabrali ljude koji će biti šlanovi tih nadzornih ili upravnih odbora. Pored toga, imamo i školske odbore OŠ „Mile Dubljević“ i SŠ „17. septembar“, kao i upravni odbor PU „Leptirić“.


Istekao je i mandat glavnom opštinskom urbanisti, Jasna Mićić, dipl. ing. arhitekture bila je izabrana na mandat od četiri godine, tako da smo to danas samo konstatovali. S obzirom na to da je glavni urbanista po zakonu i predsednik Komisije za planove, izabrali smo novog predsednika te komisije, dipl. građevinskog inženjera Darka Milidragovića.


Savet roditelja je nova institucija u našoj opštini. Od početka godine trebali smo da donesemo odluku o njegovom osnivanju, međutim to je odlagano zbog pandemije, a naše skupštine su bile prilagođene hitnim pitanjima, zbog čega smo tek danas doneli odluku o formiranju Saveta roditelja. Tu ravnomerno participiraju sve ustanove koje rade sa decom: pored predstavnika vrtića, tu su i predstavnici škola, tako da će Savet roditelja obavljati zakonom definisanu delatnost.

Usvojili smo Odluku o izvršenju budžeta za prva tri kvartala ove godine. Realizacija budžeta u onom delu koji je bitan, u delu rashoda je 55 procenata. To je malo niže u odnosu na prethodne godine, ali su zbog epidemiološke situacije investicije usporeno realizovane tako da je opravdan smanjeni procenat realizacije budžeta. Prihodni deo je sasvim zadovoljavajući, prihodi su realizovani na nivou oko 75 posto.



Činjenica je da je Mionica, kao što reče naš pravobranilac Darko Kostić, samonicijativno istupila iz Zajedničkog pravobranilaštva i osnovala svoje opštinsko pravobranilaštvo. U sadašnjem zajedničkom su ostali Grad Valjevo i opštine Lajkovac, Ljig i Osečina. Videćemo za dalje korake, to je pitanje koje zahteva i određeno vreme, dogovor zasnovan na konsenzusu, tako da ćemo videti o daljim razmišljanjima da opština Lajkovac ima samostalno ili zajedničko pravobranilaštvo, sa nekim opštinama.



I u opštini Lajkovac je pre dva dana proglašena vanredna situacija, zbog drastičnog povećanja broja novozaraženih. Tako se Lajkovac priključio čitavom korpusu opština u Republici Srbiji koje su progklasile vanrednu situaciju, ako se ne varam ima ih preko 70.

Za sada je u planu samo završna ovogodišnja sednica sednica Skupštine, krajem decembra. Ako bude bilo potrebe organizovaćemo još jednu u ovih mesec dana, a to sve zavisi od razvoja situacije.”

Samo jedan odbornik javio se danas sa odborničkim pitanjima, na koja će odgovore dobiti na narednoj sednici. U ime Zavetnika, Nenad Ostojić iz odborničke grupe Za bolji Lajkovac postavio je dva pitanja: jedno za pojašnjenje načina ostvarivanja prava na “socijalne kilovate” (po svemu sudeći misleći na primenu Uredbe o energetski ugroženom kupcu Vlade Republike Srbije), jer se za to interesuje veliki broj građana i drugo je zapravo najava predloga za Odluku o budžetu, da usled okolnosti izazvanih pandemijom, ugostiteljske usluge prvenstveno i uopšte troškovi reprezentacije budu bitno umanjeni.

Related posts

Leave a Comment