BILJANA MARKOVIĆ JEVTIĆ DOBITNIK DOSITEJEVOG PERA

Jedna zvezda vinula se visoko u svet dečijih pisaca, Biljana Marković Jevtić poreklom iz Lajkovca, koja sada živi i stvara u Beogradu, niže nagradu za nagradom i izuzetno je aktivna u sferi stvaralaštva za decu.


Nagrada Dositejevo pero upravo je krunisala njen rad. Biljana Marković Jevtić je za portal LAJKOVAC NA DLANU, za koji se uvek rado odaziva, rekla da joj je upravo ova nagrada najdraža, jer je dobijena od dečijeg žirila i najavila brojne aktivnosti koje je čekaju u narednom periodu:


“Dobila sam nagradu Dositejevo pero na osnovu odluke Žirija dečje kritike za delo Navijam za šaptača, kao najbolji roman za decu u 2020. godini. Ovo mi je najdraža nagrada jer su mi je dodelila deca za koju i pišem. Navijam za šaptača je prirča o devojčici Olji koja silno želi da postane sufler u pozorištu, svojom upornošću i ljubavlju prema pozorištu i ovom neobičnom zanimanju prolazi kroz razne zgode i nezgode.


Ono što mi je još značajno je, da Dramski program Radio Beograda, po mom tekstu „Moja priča” snima radio-dramu za decu. Ona će biti emitovana u januaru 2021. godine.


Čeka me još i Festival monodrame za decu u Novom Sadu, koji će biti u decembru, na njemu učestvujem sa monodramom „Sa Acom na letovanju. Monodramu izvodi glumica Bojana Stojković.”


Poput „Priča iz detinjstva“, njene prva knjiga dečje poezije, koja je u organizaciji Gradske biblioteke svojevremeno izuzetno uspešno predstavljena u Lajkovcu, a u pitanju su pesme koje su inspirisane njenim detinjstvom i detinjstvom njene dece, autor između ostalog želi da sa sadašnjim generacijama podeli kako je bilo biti dete u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka, praveći paralelu sa vremenom u kojem oni odrastaju. Zbirka pesama za decu “Priča iz detinjstva”, maštovito i edukativno govori o njenom detinjstvu u Lajkovcu, o babi Dragi i svim bitnim likovima koji su obeležili njeno odrastanje u Lajkovcu. Njene pesme i kompletan stvaralački opus su duhoviti i time privlačni najmlađima, u potpunosti prilagođeni potrebama onih kojima je namenjeni i zato je uspeh koji ostvaruje i očekivan.


Biljana Marković Jevtić rođena je 1971. godine u Beogradu. Kćerka je nekadašnjeg predsednika Opštine Lajkovac, u više mandata narodnog poslanika i dugogodišnjeg direktora nekada čuvene Zemljoradničke zadruge Lajkovac Dragana Markovića, koji je itekako ostavio traga u ovoj sredini i dao značajan doprinos njenom razvoju, od koga je očigledno nasledila neizmernu stvaralačku energiju. Detinjstvo i ranu mladost provela je u Lajkovcu. Studirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao scenarista i novinar urednik u Redakciji za decu i mlade RTS – a. Pored poezije, piše i radio drame, pozorišne komade, putopise. Osim već navedenog, zmeđu ostalog, objavila je dve knjige poezije za decu „Priča iz detinjstva” (2012) i „Učenje života” (2015). Po njenom tekstu „Veselkova priča”, napravljena je lutkarska predstava koja je učestvovala na 24. Festivalu monodrame za decu u Novom Sadu. Sa radio-dramom „Eh, da sam neko drugi”, predstavljala je Radio-televiziju Vojvodine na Međunarodnom festivalu „Prix Ex Aequo” 2016. u Bratislavi. Pre dva meseca izašao je iz štampe i roman Avantura na vidiku. Piše i putopise koje objavljuje u časopisu „Svet na dlanu”…

Related posts

Leave a Comment