U ŠKOLI U JABUČJU TEMATSKI DAN POSVEĆEN DIMITRIJU TUCOVIĆU


U OŠ “Dimitrije Tucović” u Jabučju je 20. novembra održan Tematski dan posvećen Dimitriju Tucoviću, čoveku po kojem je škola u Jabučju dobila ime.


Ovaj datum nije slučajno odabran, jer je pre 106 godina na današnji dan (20. novembra 1914. godine) poginuo Dimitrije Tucović na Vrače brdu, na području opštine Lajkovac.


Dimitrije Tucović (1881 – 1914) bio je istaknuti vođa i teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji, osnivač Srpske socijaldemokratske partije, pokretač i urednik „Radničkih novina“ i „Borbe“. Rodom Zlatiborac, iz sela Gostilja, u Beogradu je završio prvo gimnaziju, a potom studije prava. U Prvom svetskom ratu se istakao kao hrabar i častan vojnik. Poginuo je u trideset trećoj godini kao komandir Prvog voda prve čete četvrtog bataljona prvog puka Moravske divizije 20. novembra 1914. godine, u Kolubarskoj bici. Tucovićevi posmrtni ostaci premeštani su čak šest puta, da bi na kraju završili na beogradskom groblju u počasnoj Aleji velikana.

U Tematskom danu učestvovala je većina nastavnika i pojedini učitelji (u matičnoj školi i u izdvojenim odeljenjima). Organizator ovog dana je učiteljica Biljana Simić Grčić.


Učenici su sa velikim interesom i elanom propratili sve aktivnosti, dali svoj doprinos pravljenjem prezentacija o Dimitriju Tucoviću, crtanjem radova i hamera na istu temu. Po završetku Tematskog dana, svaki učenik je bio upoznat sa ličnošću i delom Dimitrija Tucovića, a većina se složila da je ovaj vid nastave bio veoma neobičan i zanimljiv, o čemu svedoče i fotografije.

Related posts

Leave a Comment