ZAVRŠENI DANI LAJKOVCA I OBELEŽENA GRADSKA SLAVA

Lajkovac je u prisustvu brojnih gostiju dostojno obeležio slavu varoši Ognjenu Mariju. Obeležavanje slave varoši ujedno je i završnica manifestacije Dani Lajkovca.

Spuštena je zavesa na ovogodišnju, ispostavilo se uspešnu, manifestaciju Dani Lajkovca, koja je započela takmičenjem ribolovaca i Ribolovačkim kotlićem na reci Kolubari 6. jula, a završena spektakularnim vatrometom i velikim koncertom Dženana Lončarevića na gradskom trgu na sam dan slave. Procenjuje se da je na na velikom Dženanovom koncertu u Lajkovcu bilo preko tri hiljade ljudi.

Ovogodišnju slavu, Lajkovac je dočekao sa novouređenim trgom pred Gradskom kućom, koji je u značajnoj meri doprineo lepšem i urbanijem izgledu centra varoši. Fontana je svakako bila veliko i prijatno iznenađenje svim posetiocima manifestacije.

Ono što je izvesno, jeste činjenica da je Lajkovac iskristalisao koncept svog letnjeg festivala i da su programi bili brižljivo odabrani i rafinirani, bez kiča i neukusa. Takođe, dešavanja na otvorenom, posebno na reci Kolubari, posebno su se pokazala kao pun pogodak. Svi programi, bili su odlično posećeni, posebno koncerti i dešavanja na Kolubari, kako od strane građana lajkovačke opštine, tako i od strane meštana susednih opština.

Turistička organizacija opštine Lajkovac realizovala je nekoliko zanimljivih programa: „Dane vodenica“, „Kolubarski kotlić“ i „Istok-Zapad lajkovačkom prugom. Svakako, primat u masovnosti svakako drži Moto skup i to međunarodni, a Lajkovac je ove godine po peti put bio sjajan domaćin bajkerima regiona.

Na visini zadatka su očigledno bile lajkovačke ustanove Kulturni centar, biblioteka i vrtić.

Sa realno skromnim budžetom manifestacije, postignut je odličan efekat. U okviru programa manifestacije nastupio je veliki broj Lajkovčana: pisaca, umetnika, muzičara…

Realizovani su brojni kulturnih sadržaji: književne večeri, izložbe, koncerti. Najatraktivniji programi manifestacije Dani Lajkovca 2019. bili su izuzetno posećeni koncerti Leksington benda i Dženana Lončarevića, na platou ispred Gradske kuće, uz predgrupe “Nezvanična verzija” iz Aranđelovca i mladog Stefana Babića iz Lazarevca sa bendom.

Pun pogodan je “Dečiji dan” koji je okupio veliki broj dece, uz obilje zanimljivih sadržaja i ova novina je očigledno obezbedila svoj kontinuitet.

Ni ove godine nije izostala tradicionalna fudbalska utakmica lajkovačkih fudbalskig veterana veterana Gornjani-Donjani.

Prošle godine izmenjen koncept obeležavanja gradske slave, po kome su, po uzoru na ostale gradove i opštine u okruženju, sva dešavanja vezana za obeležavanje gradske slave locirana u crkvi i parohijskom domu, takođe se pokazao uspešnim.

Na sam dan slave u hramu Sv. Dimitrija služena je Sveta liturgija, kojoj je prisustvovalo kompletno opštinsko rukovodstvo, nakon koje je usledilo lomljenje slavskog kolača i prigodan kulturno umetnički program u crkvenoj porti i slavski svečani ručak u Parohijskom domu.

Sve u svemu, ovogodišnje Dane Lajkovca karakterišu dobra organizacija, primeren program i odlična posećenost.

Related posts