8 NOVIH SLUČAJEVA, 136 UKUPNO

Pozitivan test na korona virus potvrđen je kod još osam osoba sa područja opštine Lajkovac i ukupan broj obolelih u trećem talasu sada je 136 osoba. U trećem talasu, do sada je izlečeno 29 osoba, jedna osoba je na bolničkom lečenju i 106 osoba je u izolaciji.


Nakon nekoliko uzastopnih dana sa dvocifrenim brojem obolelih, beleži se jednocifren broj novopozitivnih.


Na dnevnom nivou, u Kovid ambulanti Doma zdravlja Lajkovac pomoć poslednih dana potraži 30 do 50 pacijenata, sa simptomima koji upućuju na zaražavanje korona virusom, uključujući i javljanje pacijenata na kontrolne preglede. Brzi antigen testovi, koji se rade i u lajkovačkoj Kovid ambulanti i kojima se rezultat dobija u roku od pola sata, znatno olakšavaju i ubrzavaju dijagnostikovanje zaražavanja, a dnevno se uradi i do par desetina PCR testova, za koje rezultati stižu vrlo brzo, za dan ili dva.


I dalje preovladavaju slučajevi porodičnog zaražavanja, evidentirani su prvi slučajevi u školi i vrtiću, a treći talas ovde karakterišu uslovno rečeno lakši slučajevi zaražavanja, što potvrđuje minimalan broj pacijenata na bolničkom lečenju i da ni jedan pacijent do sada nije završio na respiratoru. Lekari inače tvrde, da nema lakših slučajeva zaražavanja korona virusom i da svaki slučaj treba shvatiti krajnje ozbiljno i tako se i ponašati.


Lekari upozoravaju pacijente koji sumnjaju da su zaraženi korona virusom, da se ni u kom slučaju ne leče u sopstvenoj režiji, već da se obavezno jave lekaru.


Inače, meštani Ljiga ovih dana javno izražavaju zahvalnost Domu zdravlja Lajkovac, u kome mogu da obave snimanje pluća, jer su zbog toga do sada odlazili u Valjevo.


Činjenica je i da jedan broj ljudi olako shvata preporuke i mere vezane za broj gostiju na slavama, što se evidentno bitno odrazilo na broj zaraženih korona virusom. Ipak, većina u ovo vreme je odgovorna i prema sebi i prema drugima i slavu obeležava u krugu porodice.


Od početka pandemije do danas, korona virusom je na području opštine Lajkovac zaraženo ukupno 235 osoba, od kojih je petoro preminulo.


Krizni štab opštine Lajkovac upućuje apel na striktno poštovanje svih mera u borbi protiv COVID – 19.

Related posts

Leave a Comment