SAOPŠTENJE PREDŠKOLSKE USTANOVE POVODOM EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Povodom jučerašnje izolacije dece iz dve jaslene i jedne vaspitne grupe, direkor lajkovačke Predškolske ustanove “Leptirić” Mila Lončar Mitrović dala je sledeću izjavu:


“Predškolska ustanova u prethodnom periodu je striktno primenjivala sve mere koje su navedene nacionalnom instrukcijom, kao i instrukcijama Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Uzimajući u obzir epidemijski proces širenja novog virusa, opštu osetljivost populacije na virus i nepostojanje kolektivnog imuniteta, bilo je i za očekivati da će u jednom momentu doći i do širenja virusa u našoj Ustanovi, a napominjemo da smo poslednja predškolska ustanova u Kolubarskom okrugu koju je zadesila ova situacija. U predškolskoj ustanovi postoje 3 pozitivna lica – stručni saradnik, medicinska sestra i vaspitač. Niko od njih nije bio u nezaštićenom bliskom kontaktu, što znači da su nosili maske i da su poštovali sve preventivne mere. Po nalogu Zavoda za javno zdravlje zaposlena lica kojima je potvrđena infekcija nalaze se u izolaciji, a obzirom da su medicinska sestra i vaspitač po prirodi posla u bliskom kontaktu sa decom, iako su nosili lično zaštitnu opremu, grupe dece su izolovane. Zavod za javno zdravlje kontaktirao je sve roditelje iz grupa u kojima su radili zaraženi prema spiskovima koje je Ustanova uputila. Napominjemo da u cilju sprečavanja širenja zaraze vaspitači i medicinske sestre koje su radile u ovim grupama u narednom periodu rešenjem direktora neće dolaziti u vrtić, već će sa svojim grupama raditi online, kako bi se očuvala komunikacija sa decom i roditeljima i nastavio vaspitno-obrazovni rad u kontekstu novih epidemioloških uslova.

Ustanova će se obratiti Kriznom štabu opštine Lajkovac povodom ove situacije kao i povodom definisanja načina plaćanja za vreme trajanja izolacije. Ističemo da je opština kao Osnivač i finansijer predškolske ustanove uvek imala razumevanja i donosila odluke o refundiranju troškova za vreme vanrednih situacija – poplava, za vreme vanredne situacije vezane za snežne padavine koje su obustavile funkcionisanje mnogih ustanova, pa i vrtića, a najsvežiji primer navodimo odluku Kriznog štaba od 15.marta ove godine kojom su svi roditelji oslobođeni plaćanja za vreme vanrednog stanja odnosno totalne obustave rada, a za mesece april, maj i jun roditelji koji nisu dovodili decu u vrtić, nisu ni plaćali.

Molimo roditelje za razumevanje novonastale situacije. Ustanova nastavlja neposredan rad uz poštovanje svih preventivnih mera, a deci koja su u izolaciji obezbediće online rad. Deci i njihovim roditeljima kao i svim zaposlenima želimo dobro zdravlje i da se nakon završetka izolacije vratimo neposrednom radu u Ustanovi“.

DIREKTOR
Mila Lončar Mitrović

Related posts

Leave a Comment