PROMOCIJA KNJIGE “ČOVEK U VREMENU” PROTONAMESNIKA DARKA ĐURĐEVIĆA

 

U organizaciji Gradske biblioteke, u četvrtak 15. oktobra u Gradskoj kući u Lajkovcu biće predstavljena knjiga “Čovek u vremenu” protonamesnika Darka Đurđevića, arhijerejskog namesnika prvog valjevskog, koja govori o pastirskom radu uglednog valjevskog prote Bogosava Kovačevića.

Pored autora, o knjizi će goviriti veroučitelj Nikola Ivanković i urednik programa lajkovačke biblioteke mr. Daren Milivojević.

Knjiga protonamesnika Darka Đurđevića, koja govori o životnom putu počivšeg prote Bogosava Kovačevića, kroz život i delo uglednog valjevskog prote daje odgovore na brojna, uvek aktuelna i zapravo večna pitanja ljudskog bitisanja.

Promocija knjige je u četvrtak, 15. oktobra od 18 časova u Velikoj sali Gradske kuće u Lajkovcu. Program će biti realizovan uz sve mere zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa Korona virusom, napominje organizator.

O KNJIZI:

Pastirski put uglednog valjevskog prote Bogosava Kovačevića, kojeg je u znak blagodarja, ali i za pouku dolazećim generacijama na stranice knjige smestio arhijerejski namesnik prvi valjevski protonamesnik Darko Đurđević, autentično je svedočanstvo o čoveku i svešteniku u burnim vremenima srpske i istorije balkanskih naroda. Učenik čuvene Bitoljske bogoslovije, prota Bogosav Kovačević stasao je uz velikane kakav je bio jeromonah Jovan Maksimovič (potonji Sveti Jovan Šangajski) i Episkop ohridski Nikolaj, danas nadaleko poznat, od Boga proslavljen Lelićki Zlatoust. Ranih godina službe dao je dragocen doprinos razvoju Bogomoljačkog pokreta, koji je između dva rata mnogo učinio na jačanju vere u narodu. Sa svojim parohijanima podigao je hramove u Osladiću i Osečini da bi potom, po blagoslovu Episkopa dr Simeona Stankovića, 1959. došao u Hram Pokrova Presvete Bogorodice. Prekretnicu u društvenim okolnostima onog vremena označio je dolazak na vlast Komunističke partije, koja je kreirala koncept ateističkog društva. Sa istom pažnjom i čvrstom i nepokolebljivom verom, prota Bogosav Kovačević je nastavio svoje služenje, istakao je protonamesnik Darko Đurđević. Ova knjiga nema nameru da ga predstavi kao heroja, napominje autor, jer heroji su usamljeni, a prota je ceo svoj život ugradio u Crkvu Božju u svim krajevima u kojima je službovao. Gubitak sina i supruge učinili su njegov život nalik stradanju starozavetnih pravednika.

Related posts