U GALERIJI KULTURNOG CENTRA IZLOŽBA ANKE STOJANOVIĆ DOSTUPNA DO 6. OKTOBRA

 

Svojevrsna kruna septembarskog programa lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim” je jedan posebno vredan pažnje galerijski program. Sinoć je naime u Galeriji Kulturnog centra, u prisustvu brojne publike, otvorena izložba slika mlade umetnice Anke Stojanović iz Lazarevca.

Anka Stojanović bila je česnik brojnih kolektivnih i međunarodnih izložbi, a do sada je imala dve samostalne izložbe, tako da je izložba u Lajkovcu njena treća po redu samostalna izložba. Trenutno živi u Lazarevcu, gde se bavi oslikavanjem murala i radi kao nastavnik likovne kulture.

Na izložbi u Lajkovcu predstavila se svojim ranim radovima, iz perioda osnovnih i master studija i početaka ulatoveza, dok je sada, kako je sama istakla više orijentisana na oslikavanje ekststerijera.

Na otvaranju izložbe, o mladoj i talentovanoj slikarki Anki Stojanović govorila je istoričarka umetnosti Aleksandra Tanić i između ostalog rekla: “Sloboda u tretmanu tradicionalnih tehnika i njihovih ekserimentalnih primena, umetnicu dovodi na polje preispitivanja dijaloga između tradicionalnog i modernog u savremenim likovnim praksama. Nesumnjivo, taj odnos predstavlja ključ za razumevanje Ankinog stvaranja.”

Verovatno je publika očekivala konzervativniji pristup od umetnika koji je završio Osnovne akademske studije na studijskom programu Crkvena umetnost Akademije Srpske Pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju u Beogradu i u nastavku školovanja i master akademske studije sa temom “Veliki praznici: sinteza poetskih i tehnoloških mogućnosti u savremenom živopisu”. U svakom slučaju ova izložba je pravo osveženje za lajkovačku, već uveliko rafiniranu galerijsku publiku.

Nakon oficijelnog čina otvaranja izložbe, umetnica se na zadovoljstvo publike latila kičica i boja i slikala na licu mesta, na štafelaju pripremljenom i postavljenom u galerijskom prostoru.

Samostalna izložbena postavka umetnice Anke Stojanović iz Lazarevca u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” u Lajkovcu, otvorena je za posetioce radnim danima do 6. oktobra.

Related posts