RADIONICOM U ŠKOLI U PEPELJEVCU OBELEŽEN SVETSKI DAN PRVE POMOĆI

 

Crveni krst Lajkovac je 12. septembar – Svetski dan prve pomoći obeležio zajedno sa Patronažnom službom lajkovačkog Doma zdravlja radionicom u Izdvojenom odeljenju OŠ “Mile Dubljević” u Pepeljevcu.

Ovogodišnja tema Svetskog dana prve pomoći glasi “Nezgoda ne zna za koronu, prva pomoć je uvek potrebna!” – podsećaju realizatori radionice, naglašavajući značaj poznavanja pužanja prve pomoći.

“Instruktaže na temu prve pomoći su vrlo bitan segment rada organizacije Crvenog krsta. Prva pomoć je jedna od onih aktivnosti koja se posebno neguje u Crvenom krst Srbije. To je aktivnost koja se vezuje za organizaciju Crvenog krsta u celom svetu i po čemu je Crveni krst svuda prepoznatljiv. Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti, altruizma i osećaja za potrebe drugih ljudi,” naglašavaju aktivisti lajkovačkog Crvenog krsta.

Povodom Svetskog dana prve pomoći, koji se zbog pandemije obeležava na nešto drugačiji način od uobičajenog,  organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama u Srbiji organizuju niz prilagođenih aktivnosti.

Iz Cevenog krsta Srbije poručuju da se nezgode događaju bez obzira na aktuelne vanredne okolnosti izazvane pandemijom Korona virusa i sitiču da poznavanja prve pomoći u ovim okolnostima dobija posebnu dimenziju i značaj.

„Pomoć ljudima koji se nađu u nevolji jednako je potrebna sada, kao i u redovnim okolnostima, pa možda čak i više. Zahtevi za boravkom u samoizolaciji pojedinca ili porodice, naročito u dužem vremenskom periodu, nameću potrebu da se male kućne povrede rešavaju unutar najužeg kruga ljudi koji borave zajedno. To svakako zahteva i potrebu za posedovanjem minimuma sredstava za pružanje prve pomoći koje bi bilo poželjno da imamo u svom okruženju, da bismo reagovali blagovremeno i efikasno. Ista preporuka se odnosi i na manje povrede koje se dešavaju na poslu, tokom rekreacije, na izletu u prirodi“, poručuju iz Crvenog krsta Srbije.

Related posts