SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA U ZNAKU ZAVRŠNIH PRIPREMA ZA PRVI REBALANS BUDŽETA

 

Održana je i druga sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac u novom sazivu, na kojoj se večina od šest tačaka dnevnog reda odnosila na pripreme za prvi rebalans opštinskog budžeta, koji če uslediti u drugoj polovini septembra. Lokalni parlament će najverovatnije zasedati 20. septembra, a njenom održavanju nužno prethode neophodne saglasnosti dva ministarstva, Mininistarstva energetike i Ministarstva za zaštitu životne sredine, koja treba da daju saglasnosti na dva važna programa: rente i ekologije, od kojih u najvećoj meri zavisi budžet opštine Lajkovac.

Prvim rebalansom budžeta, budžet opštine Lajkovac biće uvećan za 40 miliona dinara, rekao je u izjavi za medije neposredno po završenoj sednici lokalne vlade Andrija Živković predsednik opštine Lajkovac:

“Najvećim delom uštede u budžetu ostvarene su na prevozu zaposlenih i učenika koji nisu nastavu pohađali u periodu vanrednog stanja. Najveći deo uštede biće usmeren našem komunalnom preduzeću za obavljanje osnovnih delatnosti koje komunalno u ovom delu godine obavlja. ”

Ovu budžetsku godinu obeležilo je bitno umanjenje priliva sredstava od ekologije, uzrokovano promenom zakonske regulative, po kojoj se ova sredstva sada slivaju direktno u budžetsku kasu, podsetio je i pojasnio predsednik Živković:

“Program ekologije u odnosu na planiranih 34,6 miliona dinara na počeku godine umanjen je za 8 miliona dinara i znosi 26,8 miliona dinara. Ovaj iznos je osetno manji u odnosu na prethodne godine, kada je iz fonda ekologije opština Lajkovac dobijala 100 miliona dinara. Preko ovog fonda finansirani su projekti vezani za ekologiju, poput izgradnje kišne i fekalne kanalizacije. Novac za program ekologije više ne ide opštinama, već direktno u državnu kasu. Od prošle godine smo ostali uskraćeni za nekih 80 do 90 miliona dinara upravo iz programa ekologije. Ono što ćemo mi raditi, to je da čemo konkurisati za projekte kod resornih ministarstava i NVO, kako bi nadomestili taj manjak u budžetu.”

Programa rente je na početku godine planiran u iznosu od 424 miliona dinara, a prvim rebalansom budžeta biće uvećan za 26 miliona dinara i iznosiće 450 miliona dinara.

Na osnovu prolećnih poplava, zbog kojih je na delovima teritorije u opštini Lajkovac bila proglašena i vanredna situacija, po dogovoru na sastanku opštinskog rukovodstva sa predstavnicima Kancelarije za Javna ulaganja, izvesna je realizacija radova na tri vodotoka, vrednih 30 miliona dinara, najavio je predsednik Živković:

“Imali smo već spremne projekte i mi smo konkurisali. Inače, u drugom delu godine najvećim delom ćemo se bazirati na izradi projektne i tehničke dokumentacije, kako bi konkurisali kod resornih ministarstava. Imali smo spremne projekte za kanal 1 i kanal 2 u samom Lajkovcu, kao i za nasip od gvozdenog mosta u Pepeljevcu pa do trupa autoputa u dužini od oko 250 metara. Vrednost radova na ova tri vodotoka je oko 30 miliona dinara.”

Shodno ukupnim okolnostima, drugu polovinu godine obeležiće završetak radova na kompletnoj rekonstrukciji i svečano otvaranje škole u Bajevcu, kao i konačni završetak i puštanje u rad bazena. Svečano otvaranje Izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Mile Dubljević” u Bajevcu planirano je za 16. septembar, Dan opštine Lajkovac. Konačni završetak radova na zatvorenom bazenu u Lajkovcu planiran je za kraj sepretmbra i početak oktobra, potom sledi procedura za dobijanje upotrebne dozvole, kako bi bazen bio pušten u rad, što se očekuje do kraja godine.

Na dnevnom redu su bile i dve tačke vezane za funkcionisanje PU “Leptirić” Lajkovac. Resorno ministarstvo dozvolilo je upis 20% više dece u odnosu na prethodnu godinu, za čim inače neće biti realne potrebe, jer je svakako zbog epidemiološke situacije manji broj dece u vrtiću. Radno vreme vrtića ostaje nepromenjeno, tako da je i dalje radno vreme PU “Leptirić” od šest, odnosno 17:45 do 18 časova.

Predsednik Živković je najavio i da će zbog aktuelne epidemiološke situacije i mera koje su na snazi, ovogodišnji Dan opštine biti obeležen skromno, uz prisustvo manjeg broja ljudi i bez gostiju sa strane. Dan opštine Lajkovac biće obeležen svečanim otvaranjem škole u Bajevcu, uz prigodan kulturni program potom u sali Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, koji će biti realizovan uz poštovanje svih mera.

Related posts