“LEPTIRIĆ” SPREMAN ZA PRIJEM DECE

Ministarstvo prosvete propisalo je jasna pravila za početak nove školske godine u školama, dok je za predškolske ustanove dalo okvir bez konkretnih mera, autonomija u sprovođenju svih mera ostavljena je lokalnim samoupravama. Prilagođavajući se okolnostima, Predškolska ustanova “Leptirić” Lajkovac spremno dočekuje 1. septembar i prijem 180 mališana u devet vaspitnih grupa, a i 73 predškolca u četvoročasovnom i 60 predškolaca u celodnevnom boravku, potvrdila je za portal LAJKOVAC NA DLANU direktorka ustanove Mila Lončar Mitrović, pred početak nove radne godine:

“Pripreme PU “Leptirić” ove godine su se odvijale u komtekstu aktuelne epidemiološke situacije.

Poštujuci instrukcije nadležnih ministarstava, kao i Zavoda za javno zdravlje, Tim za poboljšanje kvaliteta i razvoj ustanove izradio je Operativni plan rada u novoj vaspitnoj godini, na koji je Krizni štab opštine Lajkovac dao saglasnost.

Razrađena su tri modela funkcionisanja ustanove.

Prvi model je neposredan rad sa decom, kako se i počinje 31.8.2020.godine.

Drugi model je kombinovani način rada -neposredni rad sa prioritetnim grupama i online za decu čiji roditelji imaju alternativno rešenje za zbrinjavanje dece, kao i trreći model koji bi se primenjivao ukoliko bi se epidemiološka situacija pogoršala, a to je online rad za svu decu.

Planirajući početak rada, medicinske sestre i vaspitači su anketirali rodjitelje, tako da u 9 vaspitnih grupa uzrasta od 3-6 godina boraviće od 15-20 dece po grupi, dok u jaslenom grupama taj broj je od 5 u mlađim i do 15 u starijim jaslenim grupama.

Već od 1. septembra taj broj će biti nešto veći, po svakoj grupi, jer mnogi roditelji imaju dete školskog uzrasta, pa su i polazak u predškolsku ustanovu planiralo za taj dan.

Vaspitači koji ove godine realizuju rad sa predškolcima u četvoročasovnom programu sa seoskog područja održali su roditeljske sastanke i dogovorili način i organizaciju rada.

U utorak krece 73 predškolca u 5 pripremno predškolskih grupa.

Za predškolce sa čitave trritorije opštine Lajkovac obezbeđen je prevoz sopstvenim minibusom.

Kada su u pitanju zdravstvene i preventivne mere, ostaju na snazi one koje su bile i tokom dosadasnjeg rada.

Svako novoupisano dete mora doneti potvrdu nadležnog pedijatra da je sposobno za kolektiv, uredam bris grla i nosa i popunjen zdravstveni karton.

Deca koja su napravila pauzu i od 1. avgusta nisu pohadjala vrtić, takođe moraju imati pomenute potvrde.
Roditelji koji u jaslenim grupama prisustvuju adaptaciji deteta takođe, pored potrebne opreme, moraju imati i potvrde lekara da mogu boraviti u grupi dece.

Prilkom prijema dece, saradnici za preventivnu i zdravstvenu zastitu meriće pri ulasku temperaturu deci i roditeljima, a takođe je obavezam prolazak kroz dezobarijeru i dezinfekcija ruku.

Prilikom dovođenja i odvođenja dece, preporučuje se kratko zadržavanje u ustanovi.

Tokom boravka u vrtiću, deca će duži deo vremana provoditi na otvorenom.

U toku prethodne nedelje, nakon krečenja i popravki izvrsenih u starom objektu, ceo vrtić je generalno očišćen i dezinfikovan.

Radnu godinu počinjemo i dalje bez tepiha i mekanih igračaka, ali ćemo se na druge načine truditi da oplemenimo prostor i učinimo ga prijatnim za boravak dece.

Nadamo se da cemo i dalje neposredno raditi sa decom i da necemo imati problema u realizaciji rada.”

Related posts