ORGANIZACIJA NASTAVE ZA LAJKOVAČKE OSNOVCE

Prvo školsko zvono u novoj školskoj godini samo što nije zazvonilo, a mnogi se još uvek pitaju kako će u novim uslovima uzrokovanim pandemijom korona virusa nastava biti organizovana. Nova školska godina najmanje promena donosi učenicima u izdvojenim odeljenjima, jer raspoloživi prostor i beoj učenika to omogućavaju. Odabrani model organizovanja nastave u matičnoj školi je nešto drugačiji, a nastavni kadar je gotovo u svakodnevnom kontaktu sa učenicima i njihovim roditeljima u nastojanju da im se blagovremeno predoče svi detalji vezani za početak nove školske godine i organizovanje nastave.

Biljana Žujović, direktorka lajkovačke OŠ “Mile Dubljević”, sa deset izdvojenih odeljenja je za portal LAJKOVAC NA DLANU pojasnila organizaciju nastave od 1. septembra:
“Nastava u OŠ “Mile Dubljević” počinje 1. septembra i biće organizovana na sledeći način:
Učenici svih deset izdvojenih odeljenja pohađaće nastavu svakodnevno u prepodnevnim časovima.
Učenici od 1. do 4. razreda matične škole nastavu će takođe pohađati svakodnevno u prvoj smeni, podeljeni u dve grupe.Časovi počinju u 7.30.

Učenici od 5. do 8. će nastavu pohađati u drugoj smeni, takođe podeljeni na dve grupe, grupu A i grupu B, ali tako što će grupa A svih razreda u školu dolaziti prve nedelje u ponedeljak,sredu i petak, a grupa B u utorak i četvrtak, da bi se u drugoj nedelji rotirali. Kada nisu u školi nastavu će pratiti onlajn. Časovi za drugi ciklus počinju u 13 časova. Za sve učenike, časovi traju po 30 minuta. Treba napomenuti i to da se 97% roditelja izjasnilo da njihova deca nastavu pohađaju u školi. U subotu 29.avgusta izvršena je dezinfekciju svih izdvojenih odeljenja, dok će dezinfekcija matične škole biti završena u ponedeljak 31.avgusta. Ove godine će prijem prvaka i petaka takođe biti 31.avgusta u popodnevnim časovima prema rasporedu koji su predložili i sa roditeljima dogovorili učitelji i odeljenske starešine. Napominjem i da za sada neće biti kabinetske nastave, već će svako odeljenje imati svoju učionicu. Učionice su obeležene, a nastavno osoblje upoznato sa tim. Roditeljima je zabranjen ulazak u školsku zgradu. Učenike će na ulazima dočekivati dežurni nastavnici i upućivati do učionica. Postoji i plan delovanja u slučaju pojave virusa.

Inače,lokalna samouprava je obezbedila dezinfekciona sredstva za sve i maske za sve zaposlene. Usklađen je i prevoz učenika putnika.

Svi učesnici u obrazovno-vaspitnom procesu moraju se pridržavati propisanih epidemioloških mera, a posebna pažnja, svakodnevno biće posvećena edukaciji učenika i roditelja na tu temu.

Ovom prilikom pozivam roditelje na saradnju za dobrobit njihove dece i svih nas, a učenicima želim srećan početak i uspešnu novu školsku godinu.”

Related posts