BROJNE DONACIJE GRAĐANA UDRUŽENJU ŽRTAVA NASILJA HAJR

Kancelarija Udruženje žrtava nasilja Hajr u Lajkovcu i tokom ovog meseca beleži niz aktivnosti u rešavanja problema žrtava nasilja na teritoriji lajkovačke opštine.

Koordinator lokalne kancelarije Udružrnja HAJR u Lajkovcu Aleksandra Pilipović, rezimirajući ovomesečne aktivnosti kaže:

“Pored poziva koji su mahom upućivani u Beograd i saveta žrtvama šta uraditi i kako sebi i ostalima koji su ugroženi od strane nasilnika pomoći kada se dogodi nasilje, rešavali smo zajedno sa advokatima udruženja i pravna pitanja žrtvi. Pozovi za ponudu pomoći u vidu donacija se nastavljaju. Pa smo ovaj mesec imali donacije: I.F. iz Lajkovca u vidu garderobe za devojčice, obuće i ostalog, potom J.O iz Lajkovca je takodje donirala za decu igračke i garderobu i Mirjana Živković Pantelić iz Lajkovca koja je donirala značajne količine posteljine i garderobe, Verica Mijailovic iz Strmova donirala je garderobu za žene.Takođe su se javljali mnogi koji će tek da, u zavisnosti od potreba , daju donacije.

Idalje su nam potrebne pelene 6, obuća za žene broj 37 i 40, odeća L i 4XL veličina, muška 42, 43 obuća i veličina L garderoba, jesenja i zimska . Taakođe, žrtvama nasilja su potrebne namirnice, sve što bi bilo ko donirao, dobro bi došlo onima koji nemaju.

Imamo i ženu sa detetom u Stepanju, koja pored ostalih , ima i pravno ekonomskih problema. Udruženju su trenutno potrebne usluge električara, pa ako bi neko želeo da pomogne neka se javi koordinatoru ili Snežani Bilić.

U Beogradu 3. septembra imamo promociju prvog broja časopisa Hajr, koji govori o nasilju u praksi i o iskustvima žrtava i kojii će se baviti svim onim šta nam je potrebno da nasilje prepoznamo, sprečimo i spasimo žrtve. Takođe, sledi i otvaranje novih prostorija udružrnja u Beogradu.

A mi ovde za Lajkovac čekamo rebalans budžeta i obećanu kancelariju od strane prethodnih opštinskih čelnika, te se nadamo da će i u ovom sazivu nastaviti da nam pomažu i pomognu da Kancelarija Udruženje žrtava nasilja Hajr u Lajkovcu, jača u smislu delovanja i uključivanja svih važnih elemenata koji su potrebni da se ovakvo udruženje podrži i održi i služi svojoj svrsi i na našem području.”

Uistinu je dirljivo sa koliko ljubavi i pažnje su Lajkovčani iskombinovali i spakovali sve što su donirali udruženju, posebno kada je reč o stvarima namenjenim deci.

U narednom periodu predstoje, između ostalog, događaji koji prvenstveno imaju za cilj podizanje svesti o problemu nasilja.

Udruženje jeste tu da pomogne u pružanju podrške žrtvama nasilja, ali dosadašnje iskustvo pokazuje i da žrtve imaju maksimalna očekivanja i od udruženja i od institucija, a pritom neretko same ne žele ili nisu u stanju da učine gotovo ništa da se izbave iz uloge žrtve i zaustavljaju se već nakon prvog koraka. Pored straha od reakcije nasilnika, prisutno je nastojanje da se po svaku cenu sakrije ono što preživljavaju, pokazala su prva iskustva u maloj sredini.

Related posts