OD 40 NAGRADA NA ZAJEDNIČKOM LIKOVNOM KONKURSU DVA MINISTARSTVA, 5 NAGRADA OSVOJILI LAJKOVAČKI LEPTIRIĆI 

Na slici je nagrađeni rad starije grupe, vaspitača Aleksandre Milutinović i Jasmine Spasojević Mićić.

 

Ministrarstvo zdravlja u saradnji sa Ministarstvom prosvete raspisalo je nagradni likovni konkurs za sve predškolske ustanove iz Srbije na temu “Čiste ruke za naše zdravlje”. Na konkurs je pristiglo 157 radova, od čega je stručni žiri nagradio 40 u kategoriji grupnih radova, kao i pojedinaćne radove predškolaca. Medju 40 nagrađenih radova ,PU “Leptiric”Lajkovac osvojila je 5 nagrada.

Dve nagrade na nivou grupe osvojile su dve starije grupe koju vode vaspitači celodnevnog boravka: Aleksandra Milutinović i Jasmina Spasojević Mićić, Jelena Jovanović i Marina Nedeljković .

Pojedinačne nagrade dobili su predškolci: Neda Jovanović u grupi kod Spomenke Milivojević i Milke Spasić, Aleksandra Živanović iz grupe Dajane Tanić i Ivane Grujičić, kao i Lena Protić iz grupe Svetlane Pantelić.

Povodom velikog uspeha malih talentovanih likovnjaka, koji su još jednom u pozitivnom svetlu proneli ime i slavu Lajkovca, direktorka Mila Lončar Mitrović kaže:

“Stručni žiri na ovom zajedničkom konkursu dva ministarstva činili su stručni saradnici iz vrtića, pedagog za likovnu kulturu, psiholog, pedagog, vaspitači, predstavnici direktora Predškolskih ustanova, predstavnici Ministarstva zdravlja, likovni umetnik, kao i predstavnici medija. Kriterijumi za izbor radova bili su, da se nedvosmisleno može utvrditi poruka likovnog rada, da nije bilo pomoći odraslih i da je rad estetski vredan.
Najvažnije je da su deca zaista shvatila važnost i značaj pravilnog pranja ruku, kao i uticaj na bezbednost i i zaštitu zdravlja, kao preventivnu aktivnost inače, a ne samo u vreme pandemija.

Svi likovni radovi dece izlozeni su u PU”Čukarica”, koja je bila i domaćin stručnom žiriju. Deca iz tog vrtića će pričati priče ma osnovu crteža svojih vršnjaka, snimaće se edukativni spotovi, štampati 10 000 plakata sa nagrađenim radovima, za sve predškolske i zdravstvene ustanove u Srbiji. Na taj način, nastaviće se edukativna kampanja o higijeni ruku i sprovoditi vršnjaćka edukacija.

Naša ustanova tradicionalno učestvije na ovom konkursu i uvek beleži uspehe, ali ovo je zaista najzapaženije učešće do sada. Ponosni smo na naše mališane.”

Među 40 radova je i rad Srne Rebić iz PU “Dečji dani” iz Starog grada, koji je žiri izabrao da bude na poštanskoj markici, što je takođe u organizaciji Ministarstva zdravlja.

Related posts