IZLOŽBA “U SLAVU SRBSTVU” LOLE ADŽIĆ DOSTUPNA U LAJKOVCU DO 3. JULA

 

Izložba slika Olivere Lole Adžić pod nazivom “U slavu SrBstvu”, koja je sinoć otvorena u galeriji KC „Hadži Ruvim“, izazvala je veliku pažnju i očekivano naišla na sjajan prijem lajkovačke galerijske publike, koja je već postala željna i žedna ovakvih dešavanja. Naime, nakon tromesečne pauze, zbog pandemije korona virusa, bio je ovo prvi program lajkovačkog Kulturnog centra, realizovan sa publikom.

U prisustvu brojnih gostiju, izložbu je sa posebnim zadovoljstvom nakon tromesečne pauze u realizaciji realnih programa sa publikom, prigodnim obraćanjem otvorila direktorka KC „Hadži Ruvim“ Snežana Škorić, naglasivši da je posebno lepo što je jedna ovakva izložba organizovana baš oko Vidovdana.

Uobičajeno obraćanje autora, obučene u narodnu nošnju, pratila je i po koja reč o svakoj od izloženih slika i Lola Adžić se definitivno u Lajkovcu predstavila u punom sjaju.

Gosti izložbe, koji su se u okviru ove izložbene postavke predstavili sa svojim radovima, su Zoran D. Erić i Budimir Dimitrijević.

Stručnu reč o slikarstvu Lole Adžić dala je istoričar umetnosti Aleksandra Tanić, zaključivši rečima: “Očuvanje tradicije i običaja na ovaj način dostiže svoj puni smisao u Oliverinom umetničkom nastojanju da zaokruži svedočanstvo o srpskoj narodnoj umetnosti i njenom značaju u sadašnjem kulturno – istorijskom kontekstu.”

U pratećem delu programa, sa nekoliko koreografija nastupio je folklorni ansambl lajkovačkog Kulturnog centra.

Olivera Lola Adžić posebna je pojava na srpskoj likovnoj sceni. Ona je po strasti umetnik, a po obrazovanju filolog – profesor španskog i ruskog jezika. Njene slike, slovo su odanosti srpskom rodu.

Oliverine slike govore nam da će Srbijom ponovo zavladati radost, kakav je i bio život naših predaka, uz zdravo zajedništvo.

Možda će likovni kritičari i istoričari umetnosti naći po koju stručnu zamerku, ali, istinski rodoljubi će se njenim slikama zasigurno bezrezervno diviti.

Izlagala je Olivera Lola Adžić u Beogradu, Loznici, na Zlatiboru, u Parizu… imala je u predhodnih nekoliko godina brojne izložbe, a ovga puta i lajkovačka publika ima tu privilegiju da vidi njene slike i odistinski uživa u motivima svega srbskog.

Izložba slika Olivere Lole Adžić pod nazivom “U slavu SrBstvu” u galeriji KC „Hadži Ruvim“, biće dostupna javnosti radnim danima sve do 3. jula.

Related posts