LAJKOVAC PETA LOKALNA SAMOUPRAVA U SRBIJI U KOJOJ JE OTVORENA KANCELARIJA UDRUŽENJA ŽRTAVA NASILJA “HAJR”

Nakon Beograda, Aranđelovca, Šida i Trstenika, Lajkovac je peta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je otvorena kancelariju Udruženja žrtava nasilja “Hajr” , čiji će koordinator Aleksandra Pilipović. Žrtve nasilja kojima je potrebna pomoć i svi koji žele da doprinesu funkcionisanju novootvorene kancelarije u Lajkovcu, mogu se javiti na broj 064/501 – 0290.

Prvi sastanak povodom otvaranja kancelarije u Lajkovcu, okupio je u Gradskoj kući predstavnike lokalne samouprave, Doma zdravlja, predstavnika Zdravstvenog centra Valjevo, policije, vrtića, advokature, predstavnike političkog i ukupnog javnog života Lajkovca, sveštenstva i naravno žrtava nasilja. Izostalo je prisustvo predstavnika Centra za socijalni rad, važne karike u lancu zaštite žrtava nasilja. Prvi utisak o strukturi okupljenih u sali bio je obećavajući. Sastanak povodom otvaranja kancelarije u Lajkovcu, nakon uvodnih reči domaćina i osnivača udruženja “Hajr” i njenih najbližih saradnika, spontano se pretvorio u interaktivnu tribinu, što je sve zajedno potrajalo duže od dva sata.

Okosnicu udruženja „Hajr” čine žrtve nasilja, članice koje su se na sopstvenom primeru uverile da su žene nakon sigurne kuće u velikom broju „puštene niz vodu” zbog čega se vraćaju nasilniku, napomenula je u startu osnivač i predsednica udruženja Hajrija Ramadani, u danu kada je Srbija imala još jednu žrtvu nasilja, uz napomenu da su odistinske žrtve nasilja zapravo one žene kojih među nama više nema.Napomenuto je takođe, da se crna statistika nastavlja, zato što u Srbiji postoje brojne predsrasude i stereotipi o muškarcima i ženama.

Udruženje žrtava nasilja “Hajr” sa sedištem u Beogradu osnovano je pre nešto više od tri godine, sa ciljem da se osnaže žrtve nasilja, da se zaštite njihova ljudska prava i da im se pomogne u rešavanju problema sa kojima se susreću. Predsednica Udruženja Hajrija Ramadani je i sama bila žrtva porodičnog nasilja, zbog čega je svesna koliko je neophodna pomoć svim ženama koje se nađu u takvoj situaciji i sve je to detaljno predočila prilikom otvaranja kancelarije u Lajkovcu.

Otvaranju kancelarije u Lajkovcu, na opšte zadovoljstvo prisutnih, prisustvovao je i počasni član udruženja, neuropsihijatar dr. Jovan Marić, čija opažanja o ovoj problematici su bila izuzetno dragocena i koji je uspeo da izbalansira sve iznete stavove i iskustva.

Osim protokolisanog uvodnog dela, sve ostalo odvijalo se spontano i pomalo stihijski, ali su govornici u iznošenju svojih profesionalnih i ličnih iskustava uspeli da dotaknu sve aspekte problema žrtava nasilja, specifičnosti malih sredina u ovoj problematici i uvreženih predrasuda, moguće mehanizme njihove zaštite i načine pomoći žrtvama nasilja.

Prilikom otvaranja kancelarije u Lajkovcu udruženju je bila potrebna puna podrška institucija na ovom području, a posebno će biti dragocena u daljem radu. Prvi sastanak bio je zapravo svojevrsno upoznavanje sa udruženjem. Aktivisti udruženja će se u predstojećem periodu pobrinuti da obezbede sopstveni adekvatan prostor za funkcionisanje kancelarije u Lajkovcu, a već za mesec dana najavljeno je u Lajkovcu i održavanje tribine o nasilju i žrtvama nasilja.

Prvo okupljanje i javni nastup predstavnika institucija, evidentno su doprineli otvaranju kancelarije u Lajkovcu i radu grupe žena koje su i same žrtve nasilja, bore se protiv nasilja i žele da pomognu žrtvama nasilja u uključivanju u normalan život. Svakako, dobrodošli su svi ljudi koji žele da se uključe i pomognu udruženju u ostvarivanju ciljeva.

Po svemu što se dalo videti i čuti na skupu povodom otvaranja kancelarije u Lajkovcu, postoji realna i opravdana potreba za radom ovakve kancelarije i nadležne institucije su spremne da daju svoj doprinos. A reč je o izuzetno osetljivom i kompleksnom terenu, na kome samo timski rad i sistemska rešenja mogu dati adekvatne rezultate.

Related posts