REKORDNA ULAGANJA U OBRAZOVNE USTANOVE OPŠTINE LAJKOVAC

 

Rukovodstvo opštine Lajkovac organizovalo je obilazak aktuelnih radova, pre svega rekonstrukcije Srednje škole „17. septembar“ i osmogodišnje škole u Bajevcu – Izdvojenog odeljenja OŠ „Mile Dubljević“ Lajkovac, ali i parternog uređenja bazena. Vanredno stanje zbog pandemije korona virusa svakako je uticalo na dinamiku radova, ali su oni ipak prilično odmakli na svim gradilištima.

Predsednik opštine Andrija Živković je istakao da je Lajkovac prethodne četiri godine postao prepoznatljiv po velikim ulaganjima u obrazovne ustanove, kako iz opštinskog, tako iz republičkog budžeta.:

“Za prethodne četiri godine izgradili smo, potpuno ili delimično obnovili 11 obrazovnih objekata, među kojima su najznačajniji: nova zgrada Predškolske ustanove „Leptirić“, završetak nove zgrade OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju, rekonstrukcija izdvojenog odeljenja OŠ „Mile Dubljević“ u Ratkovcu, dok su u toku rekonstrukcija Srednje škole „17. septembar“ i osmogodišnje škole u Bajevcu. Sredstva za rekonstrukciju ove dve škole obezbedila je Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije u iznosu od preko tri miliona evra, što govori koliko država Srbija posvećuje pažnju ulaganjima u obrazovanje. Sigurno je da ćemo u narednom periodu nastaviti da ulažemo u obrazovanje mladih jer je to zalog za budućnost. Ovo je prva obnova srednje škole od njenog osnivanja, dakle za 40 godina postojanja. Radovi će trajati do početka sledeće kalendarske godine, a spoljašnjost i unutrašnjost objekta dobiće potpuno novi izgled, uz parterno uređenje. Biće to jedna od najmodernijih škola u Srbiji.”

Radovi su dosta odmakli u osnovnoj školi u Bajevcu. Završen je krov sa novom konstrukcijom i crepom, fasada, zamenjena stolarija, u toku su unutrašnji radovi u okviru kojih će biti urađeni novi podovi, sanitarije, novi sistem centralnog grejanja, priključci za internet mrežu i ostali neophodni prateći sadržaji. Vrednost radova je 110 miliona dinara, a projekat rekonstrukcije obuhvata i parterno uređenje.

“Obe školske zgrade, i srednja škola i osmogodišnja u Bajevcu, zasijaće po završetku, biće za ponos. Nastavićemo sa kontinuiranim ulaganjima u obrazovni sistem, uz pomoć Vlade Srbije i Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije. Veoma je važna dobra komunikacija sa višim nivoima vlasti, koju Opština Lajkovac poslednjih par godina itekako ima. Naši prioriteti narednih godina su: izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju, druga faza rekonstrukcije osnovne škole u Bajevcu koja podrazumeva izgradnju mini fiskulturne sale i obnova starog objekta vrtića. Nadam se da ćemo za četiri godine imati obnovljene sve obrazovne institucije u našoj opštini i da će građani to prepoznati. Naš cilj je da sva deca, od vrtića do srednjoškolskog obrazovanja, imaju kvalitetne i moderne uslove za odvijanje nastave i sticanje novih znanja, jer to će sigurno doprineti da stasaju u ljude koji će učiniti da se Lajkovac razvija u pravom smeru,” zaključio je predsednik Živković u izjavi za medije.

Direktorka Srednje škole „17. septembar“ Kosana Grčić ističe da se sve vreme vanrednog stanja radilo, da su izvođači koristili svaku priliku kako bi što pre obnovili prostorije i kabinete:

“Za školu je značajno što ćemo 120 novih učenika dočekati u novom ambijentu. Spremni smo da sa izvođačima radova napravimo dogovor o parcijalnom korišćenju prostora koji bude završen u međuvremenu. Iskoristila bih priliku da pozovem sve svršene učenike osmog razreda, ako žele i prepoznaju značaj školovanja u našoj obrazovnoj ustanovi, da nam se pridruže od septembra i da upišu neki od naših profila. Imamo odobrenje da upišemo 120 novih učenika na četiri obrazovna profila: po 30 učenika na profile elektrotehničar računara, tehničar mehatronike i ekonomski tehničar, kao i 15 bravara i 15 zavarivača u trogodišnje odeljenje. Po ko zna koji put iskazujem poštovanje prema našoj lokalnoj samoupravi, jer smo imali jedan tehnički problem prilikom objavljivanja našeg profila u konkursu, dobili smo odobrenje za 30 bravara. Predsednik opštine Andrija Živković interevenisao je kod Ministarstva prosvete, ukazujući na činjenicu da je za privredu opštine bitno da školujemo i zavarivače, tako da je to ispravljeno. Ovo je samo jedan od primera da nam je lokalna samouprava veliki oslonac.”

Related posts