ZASEDALO OPŠTINSKO VEĆE

Najverovatnije pretposlednja u ovom sazivu, danas je održana je 118. po redu sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, koja je sadržala 11 tačaka dnevnog reda.

Konačno je stiglo zeleno svetlo za zapošljavanje 13 novih radnika u lajkovačku PU “Leptirić”. Sredstva za ovu namenu se već dve godine rezervišu i čuvaju u tekućoj budžetskoj rezervi, tako da je lokalna samouprava spremno dočekala ovaj trenutak.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković se sa posednim zadovoljstvom osvrnuo na ovu tačku dnevnog reda:

“Ono za šta smo se borili i zalagali protekle dve godine konačno je dobilo i svoj krajnji epilog, a to je da smo dobili konačnu odluku i mišljenje Ministarstva finansija da možemo da primimo, odnosno raspišemo konkurs za prijem 13 novih lica u PU Leptirić u Lajkovcu zbog potreba za novim radnicima nakon izgradnje novog objekta i proširenja vrtića. U tih 13 lica spada 8 vaspitača i 5 radnika koji spadaju u pomoćno osoblje. Dobra je stvar što će vrtić sada konačno moći da radi u svom punom kapacitetu kako i zaslužuje, jer smo uložili velike napore za samu izgradnju i obnovu objekta. Ono što nama predstoji u narednoj godini jeste da i onaj stari deo objekta vrtića takođe obnovimo i to je svakako jedan od prioriteta na kome ćemo raditi u narednom periodu. ”

Opština Lajkovac oredelila je Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.Opština Lajkovac je i ove godine izdvojila oko milion dinara za nabavku preko 20 protivgradnih raketa za četiri protivgradne stanice na teritoriji opštine. To je uobičajena i uglavnom dovoljna količina raketa za šest meseci sezone protivgradne zaštite. Područni Radarski centar Blizonjski vis, među prvima u Srbiji dobio je automatsku protivgradnu stanica. Na teritoriji lajkovačke opštine sada imaju četiri automatske protivgradne stanice, koje štite useve po ugledu na razvijene zemlje. Navođenje raketa je automatsko, sa radaskog centra i ne zavisi od strelaca na terenu. Rakete se ispaljuju daljinskim putem.

Lokalna vlada dala je na današnjoj sednici saglasnost da Opština Lajkovac krene u postupak javne nabavke protivgradnih raketa, kao odgovor na već ustaljeni dopis pristigao od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Komentarišući ovu odluku, predsednik Živković je rekao:

“Jedna od novina jeste, da na četiri protivgradne stanice koliko ih ima u našoj opštini, a to su Bajevac, Lajkovac, Jabučje i Mali Borak, više nećemo imati protivgradne strelce, već moderne automatske stanice koje će same lansirati protivgradne rakete i Kolubarski okrug je bio jedan od pilot projekata upravo sa tim protivgradnim stanicama. Mi u narednim danima raspisujemo nabavku za kupovinu protivgradnih raketa, odvojeno je blizu milion dinara, negde preko dvadeset protivgradnih raketa, uobičajeno kao i svake godine za potrebe naše opštine. Ono što ljudi treba da znaju jeste to, da opština Lajkovac štiti susedne opštine što se tiče elementarnih nepogoda, dok sam Lajkovac štite ostale opštine koje se graniče sa našom teritorijom.”
Veće je razmatralo i uvojilo i Izveštaj o radu Turističke organizacije opštine Lajkovac za prošlu godinu. Osvrćući se na ovu tačku, predsednik Živković je u izjavi za medije nakon sednicem između ostalog konstatovao, da Lajkovac svake godine povećava broj svojih kako kulturnih tako i turističkih događaja i da ima mnogo prostora za njihov napredak i za povećanje broja turista na teritoriji opštine Lajkovac. Uz opasku da je vanredno stanje omelo brojne događaje u tom periodu i u periodu koji nam dolazi, uz napomenu da će se svi oni događaji koji su vezani za gradsku slavu Ognjenu Mariju odložiti za drugu polovinu godine, odnosno za mesec septembar u kome je i Dan opštine, pod uslovom da se situacija do tada normalizuje i stabilizuje.

Veće je usvojilo i dve odluke vezane za interventno vodosnabdevanje, koje je logično bilo pojačano za vreme vanrdnog stannja, zbog problema sa vodosnabdevanjem, naročito u višim delovima Lajkovca, kao i zbog pojačane dezinfekcije i pranja ulica.

Kako saznajemo, o 21. juna, odnosno do izbora, najverovatnije će biti održana još jena sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac.

Related posts