DAN ŠKOLE LAJKOVAČKIH OSNOVACA

Za razliku od dosadašnje tradicije, ovogodišnji Dan škole, u OŠ “Mile Dubljević”, usled aktuelnih mera zbog pandemije virusa korona je prilično neuobičajen, bez svečane priredbe, bez dodele nagrada najuspešnijim učenicima i ostalih pratećih sadržaja. Po prvi put svečanost povodom Dana škole trebala je da se održi u nedavno konačno završenom amfiteatru škole, koji danas blista u punom sjaju, ali bez đaka, nastavnika i gostiju. Ova školska godina je defeinitivno krajnje specifična, ali ostaće zapamčena i po brojnim novinama i nekim bitnim lepim momentima.

Direktorka škole Biljana Žujović danas za portal LAJKOVAC NA DLANU rekla otprilike sve ono što bi verovatno rekla obraćajući se prisutnima povodom Dana škole:

“Danas je 25. maj, Dan naše škole. Ovu školsku godinu obeležile su brojne novine, uvođenje elektronskog dnevnika, elektronski upis prvaka, uvođenje brzog interneta, završetak radova na amfiteatru, rekonstrukcija škole u Bajevcu. Ovaj Dan škole smo trebali proslaviti u novom amfiteatru. Njegovom otvaranju smo se posebno radovali jer nam je sve ove godine baš takva prostorija nedostajala za priredbe, seminare, Nastavnička veća, velike roditeljske sastanke. Sada konačno to imamo i normalizacijom rada škole amfiteatar će početi da služi svojoj nameni.

Ova školska godina je drugačija i po tome što smo od 17. marta počeli realizovati nastavu na daljinu trudeći se da ove generacije učenika ne budu na gubitku i da ispunimo sve obrazovno- vaspitne zadatke.
U želji da se nikad ništa slično ne ponovi, čestitam Dan škole našim učenicima, njihovim roditeljima i svim radnicima škole.

Koristim ovu priliku i da čestitam našim učenicima na postignutim rezultatima na takmičenjima, koja su realizovana do proglašenja vanrednog stanja .Takođe bih napomenula da je baš danas obavljena ugradnja UV indikatora koji je naša škola dobila na konkursu “Zaštita za sve” na kome je učestvovala učiteljica Verica Adamović Tešić sa svojim prvacima. Vrednost donacije je 1500evra. Ovom prilikom osmacima želim puno uspeha na završnom ispitu i prilikom upisivanja željene srednje škole, a svima nama da uspešno završimo ovu školsku godinu.

Takođe, pozivam sve da na našem sajtu www.oslajkovac.edu.rs ,pogledaju šta smo pripremili povodom obeležavanja ovog datuma.

ISTORIJAT ŠKOLE:

Prva škola u varošici Lajkovac bila je ženska stručna škola osnovana 1932. godine. U njoj su kao učiteljice radile Savka Brkić i Leposava Vujičić. U toku 1935/36. godine u varošici Lajkovac radilo je treće i četvrto odeljenje Narodne osnovne škole. Spajanjem ova dva odeljenja nastaje osnovna škola u varošici Lajkovac koja počinje sa radom školske 1936/37. godine. Školu su pohađali učenici iz varošice Lajkovac i sela Rubribreza. Nalazila se u zgradi Sokolskog društva („Sokolana“- kasnije zgrada Trgovinskog preduzeća „Pobeda“).

Posle Drugog svetskog rata škola u Lajkovcu školske 1946/47. godine prerasta u progimnaziju i prelazi na sedmogodišnje školovanje, da bi konačno postala osmorazredna školske 1952/53. godine. Sadašnja školska zgrada građena je u periodu od 1960/62. godine. Nastava u njoj počela je u septembru 1962. godine.

OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu pored centralne škole u svom sastavu ima deset fizički izdvojenih odeljenja. Pored u prethodnom tekstu pomenute osmorazredne škole u Bogovađi, tu je još jedna škola u Bajevcu. Ona je ranije bila u selu Stepanje i pominje se još u prvoj polovini XIX veka. Posle škole u Bogovađi najstarija je na području lajkovačke opštine. Ostala izdvojena odeljenja su četvorogodišnja. U selu Markova Crkva škola je počela sa radom davne 1904. godine i nedavno je proslavila stogodišnjicu postojanja. U Selu Lajkovcu škola počinje sa radom 1913. godine da bi već naredne bila srušena u Kolubarskoj bici, a ponovo nastavlja rad 1920. godine. Danas radi kao četvororazredna škola. Škola u selu Vračeviću počela je sa radom 1924. godine, a prva učiteljica je bila Stana Kostić. U selu Nepričavi škola radi od 1925. godine, a u Ćelijama i Pepeljevcu od 1931. godine. Nakon Drugog svetskog rata otvorene su: 1953. godine škola u Ratkovcu, a 1957. godine škola u Donjem Lajkovcu.

U posleratnom periodu škola nosi ime „Milorad Mile Dubljević“. Reč je o Dubljević Đorđa Miloradu-Milu, rođenom 1908. u selu Tvrdojevac, Ub. Po zanimanju je bio učitelj. Službovao je u Klečkovcu, Osečini, Osladiću, Jabučju, Lajkovcu i Selu Lajkovcu. Bio je predratni član KPJ i rezervni oficir bivše Jugoslovenske vojske, borac i komandir čete u Tamnavskom bataljonu, Valjevskog NOP odreda. Zarobljen je decembra 1941. godine u selu Novaci kod Uba i sproveden u logor na Banjici, gde je streljan 9. marta 1942. godine.

U poslednjih nekoliko decenija direktori OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu su bili:

Stojan Luković – nastavnik;
Nikola Janković – učitelj;
Dušan Okuka – profesor;
Jovan Savičić – profesor;
Mileta Marković – nastavnik;
Nevenka Jevtić – profesor.

Related posts